Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-много детски бракове в Германия има между българчета

Снимка: Ройтерс

Най-много детски бракове в Германия са сключени между деца с български паспорти. Това става ясно от запитване на парламентарната група на крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“, на което министерството на правосъдието в Берлин отговори.

Общо 162 чужденци под 16 години са пристигнали в Германия със сключен брак. От тях 70 са българи. Засегнатите са основно момичета. При проучване през 2016 година малолетните женени българчета бяха на четвърто място, тази година вече са най-много.

Детските бракове са един от проблемите, с които Германия се сблъсква поради наплива на хора от други държави. Темата влезе в полезрението на политиците най-вече след 2015 година, когато в Германия влязоха близо 1 милион бежанци от Сирия.

За да се преборят с този проблем, германските политици приеха нов закон за борба с детските бракове, който влезе в сила на 22 юли 2017 година. Според закона право на брак имат само навършилите 18 години. Когато оженените непълнолетни са на навършени 16 или 17 години, държавата се въздържа от насилствено анулиране, в случай че последствията за децата биха били твърде тежки.

„Когато от този брак вече има и деца, анулирането му ще направи тези деца извънбрачни и лишени от правото да наследяват родителите си. Това е едното последствие. Другото е, че често в културата на фамилиите, в които съществува практиката за детски бракове, една жена с деца, но без брак, е дамгосана за цял живот и това води до изолирането и отхвърлянето й от семейството“, обясняват експерти.

При деца, които не са навършили 16 обаче, държавата е безкомпромисна и се намесва, тъй като става дума за нарушаване на правата на детето.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!