Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заев: Ще реагираме на позицията на БАН за отричането на македонския език

| обновено на 12.12.19 в 21:34
Снимка: ЕПА/БГНЕС архив

Северна Македония ще реагира на оценката на Българската академия на науките, че македонският език е диалект на българския, заяви днес премиерът на Северна Македония Зоран Заев, цитиран от телевизия Телма, предаде БТА.

„Ще реагираме, защото този въпрос е част от въпроса за решаване на проблемите между Република Северна Македония и България в Договора за добросъседство и приятелство. Първите стъпки са направени. Вярвам, че трябва да решим това. Не знам реакцията, сега чувам от вас. Разбира се, ще реагираме и чрез министерството на външните работи и ще направим всички наши коментари, след като прочетем каква е самата реакция“, каза Заев в отговор на журналистически въпрос.

Запитан може ли това да значи суспендиране на преговорите с България, премиерът Заев подчерта, че „Договорът с България е внимателно написан заради въпросите за идентичността“ и е подписан на македонски и на български език „съгласно конституциите на двете държави“.


„Тази формулировка - съгласно конституциите на държавите в самия Договор показва, че България все още не е на чисто с признаването на нашия македонски език. Това е въпрос, който остана да решим с прилагането на Договора и аз вярвам и още веднъж призовавам, ако сме европейци и ако се обявяваме за европейска демокрация и за европейските ценности и права, час по-скоро да решим този въпрос“, каза Заев.

Той изрази увереност, че в идния период този въпрос ще бъде решен много бързо.

„Аз мога така грубо да кажа - край, ние тук прекъсваме всичко, но това не е политиката, която водя. Аз съм внимателен политик. Ще намерим решенията с приятелство, но определено ние сме македонци, които говорим на македонски език /.../ Очаквам приятелска България да реши този въпрос в кръга на решаването на онези проблематики, които са съставна част от Договора, на решаването на проблемите като този с Гоце Делчев или другите въпроси“, добави Заев в отговор на журналистически въпроси след дебати на тема „Пътят до членството в НАТО - от изолирана до интегрирана страна“ във Философския факултет в Скопие.

Институтът за македонски език в Скопие също реагира силно на позицията на БАН, допълва агенция МИА.

Реакции в Гърция

Централните гръцки медии публикуваха становището на специалистите от БАН, че „езикът в Северна Македония е писмено-регионална норма на българския“.

Посочват се аргументите на най-авторитетната българска академия срещу желанието на Скопие да представи съществуването на самостоятелен „македонски език“.

В публикациите се подчертава, че не може да се тълкува  дори като „македонски диалект“.

Известният гръцки лингвист професор Бабиньотис предупреди още преди подписване на Преспанското споразумение, че предишното правителството на Алексис Ципрас извършва голяма грешка с признаване на  език, който не съществува.

Част от гръцките медии посочват също, че позицията на българските академици е „единодушна“ и те оценяват „Харта за македонския език“ като „невярна“.

От своя страна настоящият премиер Кириакос Мицотакис определи Договора от Преспа като „вреден“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени