Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разследване в МБАЛ-Хасково за източване на НЗОК

Снимка: www.mbal-haskovo.com

Започнало е разследване на МБАЛ-Хасково за източване на средства от НЗОК. Лекари от Инвазивното отделение са съставяли документи с невярно съдържание ,съобщиха от прокуратурата. В болницата  са били открити и иззети общо 23 интракоронарни стента, за които се предполага, че са отчетени като реално използвани. По този начин на лечебното заведение са изплатени незаработени фактури чрез бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

Разследването е започнало по сигнал на териториална дирекция „Национална сигурност“. В него се твърди, че лекари от Инвазивното отделение са съставяли документи с невярно съдържание и така са източвали средства от НЗОК.

Наблюдаващият прокурор Христина Жисова заяви: „Това е престъпление по чл. 212 от НК, т.нар. документна измама. Предвиденото наказание за това престъпление е лишаване от свобода от 2 до 8 г.“

Директорът на  МБАЛ-Хасково д-р Георги Гелов коментира: „Изключая на кого лично може да навреди, най-важното нещо е, че може да навреди на Хасковска кардиология и специално на Инвазивна кардиология, което не би следвало да се случва, но това ще бъде крайният ефект“. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна