Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Константинов: Нерегламентираните превози са най-големият проблем в бранша

| обновено на 13.12.19 в 12:37
Снимка: БТА

Автобусните превозвачи протестират символично, а след месец заплашват с ефективна стачка, ако проблемите, които виждат в бранша, сред които нерегламентирани превози, не бъдат решени.

Пред БНР Ивайло Константинов, изпълнителен директор на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България, подчерта, че „ние думата „тол такси“ не сме я споменали нито вчера, нито в информационните си меморандуми“.

„Тол таксите са най-малкият ни проблем. Виждаме воля в хората, които работят по конфигурирането им и разбиране, така че не мисля, че това е проблем“, каза Константинов в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Той допълни, че централната тема са нерегламентираните превози и тя всъщност "води до невъзможност за изпълнение на голяма част от колегите от бранша".

„Знаете, че алармираме повече от 10 години за този проблем и той за съжаление не намери решение в нито едно от правителствата от това време насам. Може би последната година това правителство тръгна да работи по темата така, както ние очакваме. Има вече някакъв напредък, имайки предвид, че в Закона за движение по пътищата, който в момента върви на обществено обсъждане, са предложени промени, които са първата стъпка към решаването на проблема“, отбеляза Ивайло Константинов.

Според него е най-добре да се почерпи опит от другите европейски държави, в които тези проблеми са разрешени.

Реакция от МРРБ

Министерството на регионалното развитие не може да взема отношение по желанието на превозвачите за инкриминиране на фирмите, извършващи нерегламентирани превози.

Това заяви днес министър Петя Аврамова в кулоарите на парламента, като се обяви за преразглеждане на дългосрочните договори на превозваческите фирми.

По отношение на недоволството от въвеждането на тол такси Аврамова заяви:

„Проблемът не е в тол таксите, аз смятам, че цялото българско общество е настроено да има справедливост при използването на републиканската пътна мрежа и достатъчно средства за ремонт, рехабилитация и строеж на нови пътища“. 

Цялото интервю с Ивайло Константинов можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна