Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да бъде решена водната криза в Перник

Язовир “Студена“
Снимка: БТА

Вчера в регионалната парламентарна комисия обсъждаха водната криза в Перник. Сред предложените идеи за решаването ѝ са: тестови сондажи във вододайната зона на язовир Студена; бент на естествен резервоар Крапец да се премахне и водата да се пусне към язовира; вода от карстови пещери и четвърти вариант – връзка със съществуващ според стари карти водоизточник при с. Друган.

Пред БНР инженер Иван Иванов, председател на УС на Българската асоциация по водите, заяви, че е леко скептичен към предложените варианти за решение на кризата, тъй като се намира трудно краткосрочно решение, което да покрие толкова дълбок проблем.

„Може би всеки от тези варианти ще допринесе за решението, но все пак, за да стигнем до окончателно заключение, че конкретното решение е точно това, трябва да се обследват доста други параметри“, каза той в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“. 

Според него не е ясно колко време ще отнеме прилагането на всяко от тези решения, нито колко ще струва: „Да не се окаже, че едно подобно решение отнема повече време, отколкото да се изчака снегът да напълни язовира“.

„Действително не може да се бърза и да се вземат прибързани решения, които впоследствие да се окаже, че не са добри…Истината е, че може би от небрежност и подценяване на проблема с климатичните промени и засушаването, което е специфично за цял свят и конкретно за Европа, стигнахме до водна криза“, каза инж. Иванов. 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна