Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

РИМ-Стара Загора – пред прага на Новата 2020 г.

2
Петър Калчев, директор на Регионалния исторически музей в Стара Загора
Снимка: Божидар Любенов

Една от най-интересните колекции в постоянната експозиция на Регионалния исторически музей в Стара Загора представя предмети от бита на жителите на древния град Августа Траяна. Историците определят неговото създаване към периода 98-117 г – времето на император Траян. Смята се, че Августа Траяна е първият град, възникнал на територията на днешна Стара Загора. 

Градът се обособява като важен административен, търговски и производствен център в римската провинция Тракия, дори с право да сече собствени монети Освен каменната пластика, керамичните съдове, лампи и медицински инструменти, впечатляват бронзови и стъклени съдове, амфори, както и оригинален съд с релефни изображения на подвизите на Херакъл, стъклена фиала с гравирана танцьорка и други.

За РИМ-Стара Загора и неговата роля като важен културен център в региона и пазител на ценни образци от културното ни наследство разговаряме с Петър Калчев, директор на музея.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.

Галерия

Още от