Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: БГНЕС

Извънредните общи избори във Великобритания са акцент в чуждестранния печат днес Консерваторите на Борис Джонсън печелят мнозинство без прецедент от ерата на Тачър, пише френският в. "Фигаро".

В резултат пътят към Брекзит е открит. Борис Джонсън заяви снощи, че е получил мандат не само да довърши напускането на ЕС, но и да обедини страната и да я поведе към прогрес, отбелязва вестникът.

Консервативната партия отбеляза най-добрите си резултати от 1987 г., а британската лира достигна най-високия си обменен курс от едно десетилетие, подчертава британският в. "Телеграф", коментирайки резултатите от изборите.

Резултатите от изборите означават, че ще напуснем ЕС до няколко седмици. Все още обаче не е ясно какви бъдещи отношения планира да поддържаме със съюза консервативният премиер, подчертава британският в. "Гардиън".

Самото оттегляне от ЕС ще бъде разтърсващо събитие. Всяко правителство ще може да посочи това събитие като изпълняване на волята на британския народ.

Но истината е, че все още не знаем какви отношения с ЕС иска Джонсън. От една страна консерваторите, подкрепящи мекия Брекзит, му посочват, че с толкова голямо мнозинство премиерът може да договори мекият Брекзит.

Залозите трудно биха могли да бъдат по-високи. Възможно е правителството да убеди хората, че Брекзит ще приключи през януари 2020 г., но няма да може да се скрие от икономическите последствия. И, благодарение на голямото им парламентарно мнозинство, отговорността за всички последствия ще носят консерваторите.

В резултат на изборите Великобритания, която след референдума от 2016 г. излизаше от една криза и изпадаше в друга, с несигурно изглеждащо бъдеще, получи момент на рядко срещана яснота, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Предстоят 5 години управление на Борис Джонсън, Брекзит ще се състои - а Лейбъристката партия е отново пред екзистенциална криза, подчертава Тони Травърс, преподавател в Лондонското висше училище по икономика. Очаква се Шотландската национална партия да получи 49 от общо 59 места в Камарата на общините, които зависят от шотландските гласоподаватели.

Силното й представяне може да доведе до нови призиви за референдум за независимост на Шотландия, на който премиерът се противопоставя.

Подкрепата, която британските работници оказаха на Консервативната партия, също може да ограничи възможностите на Джонсън да договори търговско споразумение с ЕС. Тези гласоподаватели ще искат възраждане на индустриалната икономика и защита от вноса - което противоречи на идеите на премиера и неговите помощници за търговия, базираща се на свободния пазар и по-малко документация.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна