Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пазарджик намалява данъците на семейства със спортуващи деца

Кметът на Пазарджик Попов и Камберова в Брюксел.
Снимка: stolica.bg

Община Пазарджик ще намали с 30% местните данъци и такси на семействата, чиито деца спортуват. Това съобщи кметът Тодор Попов.

Идеята на Попов и Ренета Камберова, която отговаря за спорта в общината, е да облекчат данъчно семействата, чиито деца спортуват. Така се стимулират и мотивират малчуганите да се посветят на социалния феномен.

Докладът за намаляването на местните налози с 30% ще бъде внесен в Общинския съвет на Пазарджик в началото на 2020 г., като целта е да започне да функционира още през следващата година.

"Работим по системата, чрез която ще получаваме информация за спортуващите деца. За 2020 г. като "Европейски град на спорта" сме предвидили над 150 събития в Пазарджик - състезания, спортни фестивали, кръгли маси и др", каза Тодор Попов.

За да се направи 30-процентна отстъпка от данъците не е достатъчно детето само да е записано в клуб. То трябва да е картотекирано в съответната национална федерация и да участва на състезания.

В община Пазарджик развиват и поддържат 12 вида спорт. Преди години Тодор Попов възкреси и закритото през 1996 г. спортно училище, което бе от водещите в страната. За последните две години община Пазарджик успя да възвърне и забравената слава на волейбола. През 2018 г. Хебър спечели Купата на България, а за тази година амбицията е да направят дубъл - шампионска титла и Купата. Традиционно в града се развиват и радват на медали и титли от вътрешни и международни първенство и турнири в плуването, художествената гимнастика и др. спортове.

„Физическата активност е личен пример и ние искаме да създадем нов модел, с който да накараме все повече хора да спортуват, а това е особено важно за подрастващите“, коментира кметът на Пазарджик Тодор Попов.

По-рано през седмицата Тодор Попов заедно със златното момиче Ренета Камберова и общинският съветник Александър Иванов получиха знамето и титлата "Пазарджик - Европейски град на спорта 2020" на официална церемония на ACES (Асоциация на европейските градове и столици на спорта) в Европейския парламент в Брюксел. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!