Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новогодишният музикален фестивал − вдъхновен от бележити годишнини, значими постижения… и от зимата

Симфонични и хорови концерти, клавирни рецитали, балетни спектакли, концерти на и за деца…Тридесет и третото издание на Новогодишния музикален фестивал започва на 14 декември, а първият концерт е на хор „Ваня Монева“. Поводът − 25-годишнината от основаването на световноизвестния състав. На 15 декември е концертът на Камерен оркестър на Театър Ла Скала – Милано под наслов „Италия – музиката е любов“ с произведения от Оторино Респиги, Джоакино Росини, Марко Енрико Босси. Ще прозвучи и творба от Емануеле Педрани, контрабасист в оркестъра.

Cameristi della Scala

Любопитен факт – г-н Педрани е женен за българка – също професионален музикант. Това до голяма степен определя специалното отношение на композитора (и прекрасния ансамбъл) към страната ни.На 16, 21 и 22 декември в кино „Люмиер Лидл“ почитателите на големия български бас Николай Гяуров могат да чуят и видят видеозаписи на негови концертни изпълнения. Сред акцентите в програмата е концертът на 16 декември с произведения на Фредерик Шопен, изпълнени от известната наша пианистка Антонина Бонева.

Снимка: Василка Балевска

 Тя ще представи и един от своите талантливи ученици. Събитието е част от тазгодишната програмна линия на фестивала в подкрепа на младите музиканти на България.


Идеята беше на г-жа Юлиана Караатанасова (продуцент на фестивала) и аз ѝ благодаря, защото това е много хубаво начинание − да се представят млади пианисти, редом с техните учители – сподели Антонина Бонева пред Радио България. − Ще представя моя успешен ученик Теодор Пазов, лауреат на национални и международни конкурси. Обичам музиката на Шопен, а през 2019-а и 2020-а отбелязваме 170 години, откакто композиторът напуска този свят, и 210 години от рождението му. Аз ще изпълня неговите четири клавирни балади, които са предизвикателство за всеки пианист.


Теодор ще изпълни Полонез оп. 53, наречен „Героичен“. Така припомняме и за духовната подкрепа в борбите за национална независимост, която Шопен оказва на полския народ през целия си живот. Той пише толкова красива, вдъхновена, изящна музика, такива невероятни картини рисува. От една страна е поетичен, от друга – драматичен. Роберт Шуман казва за музиката на Шопен, че това са оръдия, покрити с цветя. Аз поне не съм срещала по-вярно определение от това. Преди дни се завърнах от Италия, където имах два рецитала. Там също изпълних четирите балади на Шопен, както и негови мазурки, ноктюрни и валсове. Вторият концерт, с баладите на Шопен и поемите на Мицкевич, беше донякъде повторение на програмата, която изнесох на „Аполония-2019“.

Красимира СтояноваВ навечерието на Коледа (на 21 декември) в зала 1 на НДК, СО на БНР ще представи концертен вариант на „Евгений Онегин” – една от най-известните опери на Чайковски. Партията на Татяна ще изпълни блестящата Красимира Стоянова, диригент е Павел Балев.

Темата на празничния новогодишен концерт, който по традиция се провежда в първия ден от Новата година, е „Вдъхновени от зимата“. Тази година ще чуем произведения, които не се изпълняват често – „Зимното момиче“ на Едвард Григ, „Кънкьорите” от Емил Валдтойфел, „Снежинки” от Жак Офенбах и Романс от „Виелицата” на Свиридов. Солисти ще бъдат млади изпълнители, покорили световните сцени – цигуларката Лия Петрова, която ще изпълни „Цигански напеви” от Сарасате, и виолончелистът Михаил Петров, когото ще чуем с „Унгарска рапсодия” на Попер.

Разбира се, невъзможно е да представим цялата програма, която съдържа 23 събития… Всъщност, 23 истински причини да празнуваме с музика.


Снимки: ndk.bg, krassimira-stoyanova.com

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна