Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени откриха действителната причина за изчезването на динозаврите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Учени от Северозападния университет в Илинойс установиха действителната причина за изчезването на динозаврите и други видове животни преди 66 милиона години, съобщи сайтът Физ.орг, цитиран от БТА.

Оказва се, че Земята е била подвластна на големи изменения още преди падането на астероида, което окончателно нарушило стабилността на биосферата. Бил изследван изотопният състав на калция във фосилизирани раковини на мекотели и охлюви, които са живели на границата между кредата и палеогена.

Специалистите констатирали, че химичният състав се променил още преди падането на астероида, а това навежда на мисълта за бързо увеличаване на съдържанието на въглероден диоксид в океаните. До въпросното увеличаване се е стигнало в резултат на вулканични изригвания на Деканското плато на територията на днешна Индия.

В разстояние на дълги години вулканичните изригвания на Деканското плато изхвърляли огромно количество въглероден газ в атмосферата, който окислил океаните и повлиял директно върху живите организми. Раковините са съставени от калциев карбонат, който се разтваря в присъствието на съдържащ се в морската вода въглероден диоксид.

По-рано международна група учени заключи, че човечеството вече е повлияло по-силно върху кръговрата на въглерода, отколкото довелото до измирането на динозаврите падане на астероид.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!