Eмисия новини
от 18.00 часа

Служители на МОСВ и МРРБ ще бъдат обвинени в безстопанственост заради кризата в Перник

| обновено на 13.12.19 в 16:13
Протест в Перник заради наложения воден режим
Снимка: БГНЕС

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) не са направили необходимото, за да бъде избегната кризата с водоснабдяването на Перник. Това е заключението от проверката на Окръжната прокуратура. 

Според постановлението на държавното обвинение, министрите Нено Димов и Петя Аврамова  не са положили достатъчно грижи за стопанисване на имуществото, в резултат на което са последвали щети и вреди за здравето на засегнатото от водния режим население.

Служители на двете министерства може да бъдат подведени под отговорност за безстопанственост, съобщи говорителят на Окръжната прокуратура Николай Цветков:

“От събраните материали може да се направи основателно предположение за извършено такова престъпление и от страна на служители на министерствата, областен управител и кмет. Същите бяха изпратени на специализираната прокуратура, за да се прецени дали има извършено престъпление, и евентуално, образуване на досъдебно производство".

Освен в Перник, воден режим има в още шест града на страната.

Петя Аврамова не е получила решението на Окръжната прокуратура в Перник

Министърът на регионалното развитие Петя Аврамова коментира, че не е получила решението на прокуратурата и допълни:

"МРРБ, респективно министърът, ако има проблем и грешка, аз бих го отчела като мой личен поглед на нещата, като забавяне на процеса за въвеждане на воден режим и стопиране на водата към промишлеността, за да съхрани водният ресурс за по-дълго време".

Интервюто с Николай Цветков можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от