Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Норвежкият "Теленор" избра "Ериксон" за своята 5G мрежа, отказвайки се от "Хуавей"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Норвежката компания "Теленор" (Telenor) избра шведската "Ериксон" (Ericsson) като основен доставчик на технологично оборудване за своята телекомуникационна мрежа от пето поколение (5G мрежа) в Норвегия, отказвайки се постепенно от десетилетно сътрудничество с китайската "Хуавей" (Huawei) по изграждането на 4G мрежата, обявиха в петък от компанията, предаде Ройтерс.

Опасявайки се от високотехнологичен китайски шпионаж и на фона на търговската война с Китай, САЩ призоваха своите съюзници от НАТО като Норвегия да изключат "Хуавей" от изгодните сделки по изграждането на 5G мрежи, като норвежките служби за сигурност също отправиха предупреждения спрямо технологичния гигант.

"5G ерата е вече тук. Това ще е единствената технология, която ще преобрази най-много нашето общество през следващото десетилетие", написа в Туитър главният изпълнителен директор на "Теленор" Сигве Бреке, след като преди това обяви, че шведската "Ериксон" ще изгради 5G радио мрежата за достъп (RAN) в Норвегия. Радио мрежа за достъп (RAN) е част от мобилната телекомуникационна система, която внедрява технология за радио достъп.

Сигве Бреке отбеляза, че "Теленор" е извършила "обширна" оценка на сигурността, като е взела предвид и фактори като технологично качество, иновации и модернизация на мрежата. "Въз основа на цялостната оценка решихме да представим новия ни партньор за тази важна технологична промяна в Норвегия в лицето на "Ериксон", добави той.

Говорител на "Ериксон" пък посочи, че компанията е "много горда", че е избрана за партньор на "Теленор", но отказа допълнителни коментари.

Контролираният от държавата Telenor е най-големият доставчик на телекомуникационни услуги в Норвегия и е активен в останалата част на Северния регион, в България, както и в пет азиатски страни, обслужвайки около 183 милиона клиенти.

Използването на компоненти на мрежата на "Хуавей" в Норвегия ще бъде прекратено за период от 4 до 5 години на модернизация, заяви ръководителят на "Теленор“ Норвегия - Петер-Бьоре Фюрберг пред Ройтерс.

В сряда испанско-германският телекомуникационен оператор Telefonica Deutschland пък избра "Нокиа" (Nokia) от Финландия и китайската "Хуавей" (Huawei) за изграждането на своята 5G мрежа, като компанията се стреми да придвижат този процес, въпреки че Германия все още не е финализирала правилата за сигурност на доставчиците на оборудване.

Две по-малки фирми, Ice и Telia, пък избраха съответно "Нокиа" и "Ериксон" за изграждането на техните норвежки 5G мрежи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна