Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Стърджън: Борис Джонсън няма мандат да изведе Шотландия от ЕС

Никола Стърджън, първи премиер на Шотландия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на британската Консервативната партия Борис Джонсън получи разрешение от кралицата в Бъкингамския дворец да сформира правителство след извоюватата убедителна победа в извънредните общи избори. Триумфът на Борис Джонсън обаче бе помрачен от нов призив на Шотландия за независимост.

Джонсън проведе малко по-дълга от обичайното среща с кралицата при такива поводи. Той вече разполага с разрешение да състави правителство на мнозинството на консерваторите. Очаква се Камарата на общините с новите депутати да поднови работата си във вторник с традиционната за случая реч на кралицата при откриване на нова парламентарна сесия.

Консерваторите несъмнено постигнаха историческа победа, техните най-големи врагове – лейбъристите – са сразени, но въпреки голямото мнозинство бъдещето все още не изглежда съвсем светло, защото на хоризонта се появи нов проблем. Шотландската национална партия спечели също убедителна победа в Шотландия, а това дава повод на нейния лидер Никола Стърджън да поднови претенциите за независимост. Ето какво послание отправи тя към Джонсън от Единбург:

„Господин премиер, нека да съм пределно ясна. Това не е просто искане, което отправям аз или Шотландската национална партия. Това е право на шотландския народ. А вие, като лидер на победена партия в Шотландия, нямате право да заставате на нашия път“.

Шотландските националисти спечелиха 48 места в Камарата на общините – с 13 повече от изборите през 2017 година. По думите на Стърджън, те охвърлиха Брекзит на референдума през 2016 година, на общите избори през 2017 година и на последните избори вчера.

Стърджън също така призова за трансфер на по-големи правомощия на шотландския парламент, за да може Шотландия да реши сама да проведе втори референдум за независимост. Тя отбеляза, че две точки остават решаващи за Шотландия: провеждане на втори референдум за независимост и оставане на в ЕС. Първият министър подчерта:

"Ще защитя Шотландия от това, което се страхувам, че ще бъде дълбоко вредно правителство на торите" и добави, че консерваторите на Борис Джонсън нямат мнозинство в Шотландия, въпреки че са спечелили изборите в Обединеното кралство.

Според Стърджън сега Шотландия трябва да реши бъдещето си и отбеляза, че нейната администрация в Единбург ще повдигне този важен въпрос още през следващата седмица, за да има пълни законови правомощия за свикване на нов референдум за независимост.

Шотландската национална партия успя да се представи по-добре на вчерашните избори в Обединеното кралство, като увеличи броя на местата си в британския парламент до 48 или с 14 повече от предишния парламентарен вот.

Британският премиер Борис Джонсън се противопоставя на провеждането на поредния референдум за независимостта на Шотландия, след като страната гласува да остане в Обединеното кралство при гласуване през 2014 година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна