Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Младен Маринов иска система за ранно долавяне на прояви на екстремизъм

Снимка: Пресцентър на МВР

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов обясни, че няма опасност за страната ни от тероризъм и от преминаващите бойци, връщащи се от Сирия и от Ирак. Това стана ясно по време на международен форум, посветен на противодействието на екстремизма.

Страните от Западните Балкани си сътрудничат в борбата срещу тероризма и радикализацията, стана ясно от думите на вътрешните министри на България, на Косово, на Северна Македония и на Албания.

Министър Маринов се обяви за изграждане на система за ранно долавяне на прояви на екстремизъм, още на ниво език на омразата. Според него е нужен всеобхватен подход за справяне с тези предизвикателства: 

„България е страна с нисък риск, като няма идентифицирани българи, включени в организации, които да участват във военни конфликти или да подготвят такива… Следим с тревога процесите, които се развиват в Близкия изток, военните конфликти и процесите, които пораждат като заплаха към Европа – мигрантска вълна и движението на пътуващи бойци. Към момента определяме България с нисък риск по отношение на пътуващите бойци. Това не ни прави по-малко бдителни“.

Оливер Спасовски, вътрешен министър на Северна Македония, заяви, че с опасните форми се сблъскват всички страни по света.

Заместник вътрешният министър на Албания Румина Куко припомни, че проблемите и заплахите пред всички страни в региона са общи.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от

СЕМ избира генерален директор на БНР

публикувано на 22.01.20 в 05:16

В Бръщен тютюнът вече е изкупен

публикувано на 21.01.20 в 21:41