Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

24-часов маратон на Краля на унгарската циганска цигулка Роби Лакатош

24-часовият „Пънк Джаз“ на Бинар – продължение на „Аларма“ по програма „Христо Ботев“

БНР Новини

Каналът „Пънк Джаз“, който може да се слуша ежедневно на сайта на Бинар, както и на общия плейър на БНР, следва принципите, заложени в самото предаване „Аларма“: мултикултурализъм (но естествен, а не механичен или маркетингов), оргиналност, неконформизъм, изследователски подход, търсене на връзките и отношенията между нещата… Защото между „пънк“ и „джаз“ (в стотиците смисли и на двете понятия) има цяла вселена от жанрове, субжанрове и кръстоски, останали встрани от медийно-музикалния мейстрийм, робуващ на корпоративни интереси, на манипулаторски концепции или на общото ниско ниво на експертиза в изоставащите (или ако това звучи грубо – развиващите се) пост-феодални страни като България.

Т.е. на този 24-часов музикален канал Майлс, Леми, Колтрейн, Ник Кейв, Жакоб до Бандолим, Еди Кокрън, Джими Хендрикс, Зорн, Запа, монголското народно пеене, камбоджанският лоу-фай рокендрол, Сибусиле К’аба, Napalm Death, праисторическият блус, Тобиас Бернструп, авангардизмът в електронната музика и The Pogues не само че не се изключват взаимно, а напротив – допълват се толкова естествено, колкото и в истинския свят (различен от този, който се опитват да ни пробутат за истински по телевизора и в разните съмнително статистики и класации)…

Създаден през 2012 г. заедно със самото Радио Бинар в рамките на БНР, стриймът „Пънк Джаз“ е един от седемте 24-часови музикални онлайн канала на радиото, събрали цялото световно музикално богатство, разпределено в уникални категории – на принцип, съвсем различен от този в комерсиалните радиостанции. „Пънк Джаз“, разбира се, е продължение на младия тогава радиофестивал „Аларма Пънк Джаз“, роден от своя страна в рамките на вечерното предаване за култура на програма „Христо Ботев“ Аларма“, всяка делнична вечер от 21:30 до 23:00 ч.

А след като сте чули интересно 90-минутно предаване по програма „Христо Ботев“, на „Пънк Джаз“ стрийма (вече онлайн в реално време) – имате възможност да дообогатите познанията си в съответната насока, слушайки цели музикални албуми, кураторски пейлисти или колекции, свързани с конкретната тема.

И, да, ако в четвъртък вечер сме ви изкушили с интервюто си с Краля на унгарската циганска цигулка Роби Лакатош, тази събота (14 декември), в деня на концерта на големия музикант в Зала 1 на НДК на нашия 24-часов музикален стрийм канал ви предлагаме… 24-часов маратон с негова музика – авторска и препрочити на големите майстори (Брамс, Манчини, Джанго Райнхарт, Джон Уилямс…), в комбо и със симфоничен оркестър, като солист и в среща на сцената, или в студио с други големи виртуози (Бирели Лагрен, Менухин, Шиничи Киношита...). Приятно слушане!Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от