Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов студиен запис на Георги Арнаудов в БНР – премиерно представяне в „Предаване без име“

БНР Новини
Георги Арнаудов и Аделина Александрова
Снимка: Гроздан Христозов

Броени дни преди Коледа обичаният от всички български композитор Георги Арнаудов гостува в студиото на „Предаване без име“, за да поднесе своя подарък на слушателите: готовия студиен запис на „Влахерна. Покров Богородичен“ за симфоничен оркестър. Произведението вече е познато на българската публика – то бе изпълнено за първи път на 12 януари 2012 година от Софийската филхармония под диригентството на Мартин Пантелеев.

„Написах тази творба след едно мое посещение в Истанбул в края на 2011 година, като рефлексия и отглас от досега ми с иконата на Влахернската Света Богородица – споделя авторът. – Приемана за първата Одигитрия, според някои тази икона е зографисана от ръката на самия евангелист Лука. Според други традиции се приема, че тя е изработена през VII век. Божията майка е изобразена чрез рядък вид живописна техника – енкаустика. Според светите традиции пигментите и восъкът в тази икона са размесени с прахта на загинали християнски мъченици.

По свидетелствата на Св. Андрей Юродиви, на 1 октомври 910 г. между събралите се и вече отчаяни от сарацинската обсада вярващи от небесата се спуснала Светата Дева. Обградена от Ангели и Светци. Коленичила всред църквата, плачейки, тя се молила часове наред за спасението на целия свят, а после разстлала над всички величавия Си и страшен Покров. Съзерцание и потапяне в светлината на пространство, което мигновено поражда напеви, поражда мощни пластове от багри и звуци, сливащи се с пролетите сълзи. До днес те могат да бъдат дочути в капките на свещения извор в южната страна на храма. Сълзи, които като че ли продължават да се молят за нашето спасение.“

Седем години след премиерата на „Влахерна. Покров Богородичен“ Георги Арнаудов е поканен от диригента Марк Кадин да направи студиен запис на творбата със Симфоничния оркестър на Българското национално радио. Записът вече е факт и прозвуча за първи път на 14 декември в „Предаване без име“. Продуцент е Людмила Герова, звукорежисьор на записа – Емилян Петков, монтаж – Кристиан Гайдаров. Ето как оценява авторът съвместната работа със състава и неговия ръководител:

„Аз мога само да кажа, че ми е трудно да изразя възхищението си от работата на оркестъра по тази невероятно трудна като смисъл и музикална тъкан творба, както и от невероятното майсторство на Маестро Марк Кадин, който беше вникнал във всеки един детайл и скрит смисъл на партитурата. Мога да сравня тази творба с една гигантска византийска мозайка, в която са вплетени различни орнаменти, детайли и образи, които се преплитат в една гигантска, на места 42-гласна Монодия. Последното изречение вероятно стряска, но колкото и парадоксално и абсурдно да звучи това, самото изобразяване на онази епоха и това невероятно събитие на проявление на Божията Майка изискваше един такъв подход. И отново ще подчертая – Кадин изведе всичко това по един невероятно дълбок и проникновен начин.“

В звуковия файл можете да чуете цялостния запис на „Влахерна. Покров Богородичен“, интересни факти около творческия процес на нейното създаване, както и новини около най-новия проект, върху който работи в момента Георги Арнаудов: камерната опера „Записки на Жената Призрак“, написана специално за известната канадска оперна и камерна певица Хедър Пози.  

Монодрамата, която е по текстове на талантливата българска поетеса и писател Яна Букова, вече има насрочени премиерни дати във Ванкувър, Канада, и ще бъде представена във Ванкувърския Orpheum Annex Theatre от Хедър Пози. А само няколко дни след срещата ни с композитора стихосбирката на Яна Букова „Записки на Жената Призрак“, послужила за либрето на неговата творба, получи Националната награда за поезия „Иван Николов“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени