Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на страните от ЕС приеха заключения по Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на страните-членки на ЕС приеха заключения по Брекзит.  Европейският съвет препотвърждава желанието си да установи възможно най-близки връзки с Обединеното кралство в бъдеще в тон с политическата декларация и според вече договорените насоки. Те трябва да се базират на баланс на правата и задълженията и да гарантират равностойни изходни позиции на двете страни, се казва в заключенията. 

"Лично поздравих премиера Борис Джонсън за неговата победа", каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и добави: 

"Очакваме британският парламент да гласува възможно най-бързо споразумението за оттегляне на Обединеното кралство. Готови сме да преминем към следващия етап". 

Това потвърди и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен:

"Очакваме ратификацията на споразумението по Брекзит да приключи до края на януари. Готови сме да преминем към следващия етап от нашите отношения и искаме те да бъдат възможно най-близки. Това не е край на нещо, а начало на отлични бъдещи отношения между добри съседи". 

Европейският съвет приканва Комисията да изработи проектомандат за бъдещите отношения с Обединеното кралство веднага след оттеглянето му. 

Лидерите приветстваха решението на Комисията да преназначи Мишел Барние като преговарящ за бъдещите отношения. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна