Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп обяви успешно приключване на "първата фаза" от търговската сделка с Китай

Според президентът на САЩ преговорите по "втората фаза" ще започнат незабавно

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Доналд Тръмп обяви, че Съединените щати са постигнали така наречената "първа фаза" от търговската сделка  с Китай, според която Вашингтон ще отмени новите тарифи за китайски внос, предвидени за неделя, докато Пекин ще засили покупките на американски селскостопански продукти.

"Ние се съгласихме на много голяма сделка по първа фаза на търговското споразумение с Китай. Те се съгласиха на много структурни промени и мащабни покупки на американски селскостопански продукти, енергия и промишлени стоки плюс много повече", написа Тръмп в Туитър.

Според него съществуващите тарифи от 25% за вноса на китайски стоки ще останат такива, каквито са, докато останалите мита ще бъдат понижени до 7,5%. "Наказателните тарифи, определени за 15 декември, няма да бъдат въведени в сила поради факта, че сключихме сделката", написа Тръмп и допълни: 

"Ще започнем незабавно преговори за втората фаза на търговската сделка с Китай, вместо да чакаме до президентските избори през 2020-а година. Това е невероятна сделка за всички. Благодаря ви!".

Службата на търговския представител на САЩ уточни които точно американски тарифи ще бъдат понижени, или ще останат непроменени. 

"САЩ ще запазят мита върху китайски внос за 250 млрд. долара, като в същото време ще бъдат намалени от до 7,5% тарифите върху китайски вноса за 120 млрд. долара".

Новината изглежда добра, но леко разочароваща на фона на вчерашна информация на "Уолстрийт джърнъл", че САЩ са съгласни на намаляване на съществуващите мита с цели 50% за вноса на китайски стоки за 360 млрд. долара.

Само около час преди това съобщение Тръмп опроверга, че е постигната сделка с Китай и посочи, че информацията на четвъртък на "Уолстрийт джърнъл" е била "напълно погрешна".

Междувременно и Китай потвърди, че страната е договорила "първа фаза" на търговската сделка със САЩ.

Китайският заместник-министър на търговията Ван Шоувън потвърди, че е постигнато споразумение със САЩ относно текста на "първата фаза" от търговската сделка. Като част от споразумението, Вашингтон ще започне да премахва тарифите за китайски стоки поетапно, каза той.

"Китай вярва, че като водещи икономики в света, Китай и САЩ трябва да имат предвид по-големите интереси, свързани с двустранното търговско споразумение", обясни той и добави, че това е в "основен интерес" и за останалия свят.

"Споразумението е в съответствие с задълбочаването на реформите в Китай и неговата политиката на отваряне", заключи Ван Шоувън.

Сделката ще защита законните интереси на китайските фирми при тяхната дейност в САЩ и ще доведе до нарастване на доверието на световните капиталови пазари, допълни китайският представител.

Според него и двете страни са се споразумели да завършат последните преговорни етапи възможно най-бързо, включително превод и преглед на сделката от юридическа гледна точка възможно най-скоро.

Ван Шоувън отбеляза, че двете страни са се договорили да преговарят за конкретната церемония по подписване на споразумението.

Той също така подчерта, че Китай е взел решение да отмени новите тарифи, които трябваше да влязат в сила в неделя, като изрази надежда, че и САЩ ще изпълнят поетите ангажименти за отмяна на митата върху вноса на китайски стоки за близо 160 млрд. долара.

Китай също така ще започне да внася американска пшеница, ориз и царевица в рамките на договорените квоти.

Близкото до китайската комунистическа партия издание Global Times пък информира, че текстът на договореното със САЩ споразумение включва девет глави, включително за правата на интелектуална собственост, трансфер на технологии, за вноса на американски хранителни и селскостопански стоки, за финансовите услуги, валутните курсове и тяхната прозрачност, разширяване на търговията, двустранна оценка, уреждане на спорове и окончателно споразумение.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна