Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вътрешният министър Младен Маринов призова родителите да обличат децата в по-ярки дрехи

МВР изкарва повече полицаи на улицата заради зачестилите катастрофи

Още има опасност за живота на момчето, блъснато от кола на НСО

| обновено на 14.12.19 в 15:32

МВР започва нова масова акция за контрол по пътищата заради зачестилите инциденти от последните дни, обяви вътрешният министър Младен Маринов. Очаква се също така от Националния координационен център за безопасно движение по пътищата да обявят мерки по повод последните пътни инциденти с деца.

Късно снощи в град Нови Искър близо до жп прелез лека кола блъсна 8-годишно дете, което е в болница в тежко състояние.

По-рано на софийския булевард "Никола Вапцаров" джип блъсна две момичета и едното от тях почина на път за болницата, а другото е в "Пирогов" с травми.

Според министъра на вътрешните работи Младен Маринов момичетата са излезли внезапно на пътя през пролука в оградата, която разделя двете платна на булеварда.

По този повод премиерът Бойко Борисов призова за бдителност от страна и на пешеходците, и на полицията:

"Не може да сложим милиционер на всяка дупка и на всеки, който по драстичен начин не иска да спазва закона. И като са видели хората, че минават през тази дупка, защо не спря някой да им направи забележка. Нали тези полицаи, които слагаме всеки ден, са на заплати, които висят на нашия бюджет".

Мащабната акция започва тази вечер

Още снощи след двата инцидента в столицата са били изкарани на улицата допълнителни сили на Министерството на вътрешните работи, съобщи вътрешният министър Младен Маринов.

А от тази вечер в цялата страна започва мащабна акция на "Пътна полиция". Ще бъдат изкарани допълнителни патрули на МВР, като са повикани на работа дори и почиващи полицаи.

Според заповедта на главния секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов патрулите на полицията са задължени да се движат със светещи лампи в тъмното. По този начин от МВР искат да респектират водачите.

Контролът върху акцията ще се осъществява от директорите на Областните дирекции на полицията в цялата страна, обясниха още от ръководството на Министерството на вътрешните работи. Акцията няма крайна дата, като от МВР се ангажираха с това, пред идващите Коледни и Новогодишни празници да има изключително засилено полицейско присъствие по пътищата в страната.

От Министерството на вътрешните работи обявиха днес, че всички информации от тежки катастрофи вече постъпват в специалния координационен център по пътна безопасност. Там ще се вземат решенията за действие при сериозните инциденти у нас.

Досъдебни производства да ПТП с деца в София

Образувани са досъдебни производства за двата инцидента в София.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов призова родителите да обличат децата в по-ярки дрехи, за да бъдат по-лесно забелязвани в тъмнината:

„Правим изключително много, но става ясно, че не става само с глоби и репресивни мерки, призовавам всички самосъзнанието им да е малко по-високо“.

Катастрофата на столичния бул. „Никола Вапцаров“

Инцидентът, при който почина 14-годишно момиче, на столичния бул. „Никола Вапцаров“ е станал около 19 часа снощи в района след кръстовището с ул. „Атанас Дуков“, посока към Телевизионната кула в участък, обозначен със светофарна уредба.

Ранената 13-годишна тинейджърка е добре, възстановява се, съобщи днес за „Хоризонт“ д-р Явор Пукалски от болница „Пирогов“.

„Детето се подобрява в общо състояние. Вчера е докарана тежко увредена, пострадала от пътно-транспортно произшествие в град София. По спешност бе извикан екип от специалисти, така че да може да бъде своевременно прегледано и диагностицирано детето. Водещата травма е ортопедичната. Тя има тежко счупване на подбедрицата, като, разбира се, сформирахме екип на клиниката и беше оперирано по спешност още през нощта“, каза той и продължи:.

„В момента се възстановява, контактна е, адекватна, без някакви съществени проблеми. За момента предвиждаме тя да остане под наблюдение, за  да се следи общото ѝ състояние. При едно пътно-транспортно произшествие е възможно усложненията да се появят по късно, особено от страна на вътрегръдни и вътрекоремни органи“.

Сигналът за катастрофата постъпил в Центъра за спешна медицинска помощ в 19:13 ч. Изпратени са две линейки. Първата е пристигнала на място в 19:38 ч.

В продължение на часове движението по платното към Телевизионната кула беше временно спряно. 

Шофьорът, ударил двете деца, е останал на мястото на инцидента. Направената проба с дрегер за алкохол е отрицателна. 

Предприети са процесуално-следствени действия по случая и изясняване на причините за тежкия инцидент.

ПТП до жп прелез край Нови Искър

Малко по-късно - около 22 ч. снощи, 8-годишно дете беше блъснато от лека кола в близост до жп прелез край Нови Искър. Детето бе откарано в болница с опасност за живота. На място бяха изпратени екипи на полицията. Изясняват се причините за инцидента.

Още има опасност за живота на момчето, блъснато от кола на НСО

Все още има опасност за живота на 14-годишното момче, което в четвъртък беше блъснато от автомобил на Националната служба за охрана в София. Очаква се в понеделник детето да претърпи първата операция, съобщи за "Хоризонт" Антон Луков от пресслужбата на болница „Св. Анна“.

„Лекарите правят всичко възможно да бъдат преодолени травмите, които е получило при катастрофата. Все още има опасност, макар и непряка, за живота му. Най-вероятно в понеделник ще претърпи първа операция, лицево-челюстна, която ще бъде направена от един от водещите лицево-челюстни хирурзи в България - доктор Константин Димов“, каза той.

Премиерът Бойко Борисов отказа днес да коментира дали след този инцидент са необходими промени в НСО:

„Тя си има принципал, има си ръководство, без да се прави никаква политика от това би трябвало, ако може да се подобри дейността, но спокойно да се изговори от експерти и да  се направи“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!