Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старозагорската опера представи творби на Албена Петрович-Врачанска в Люксембург

Снимка: М. Методиев

На 6 и 7 декември музиканти от Държавна опера – Стара Загора гостуваха в Националния театър на Люксембург. Те представиха две камерни опери от българската композиторка Албена Петрович-Врачанска, която живее в града от 25 г.

Признавам, че изпитах особено вълнение от факта, че стоя в публиката на Националния театър на Великото херцогство Люксембург, а на сцената български и люксембургски музиканти заедно представят две заглавия на българска авторка – камерните едноактни опери „Любов“ и „Ревност“. Още повече, че първата от тях, по либрето на Светла Георгиева, се играеше на български език, а публиката можеше да проследи текста със субтитри в превод на английски. Втората творба – „Ревност“, бе представена на английски, неин либретист е Питър Табит Джонс от Уелс. И двамата автори присъстваха в залата.


Този своебразен оперен диптих е написан от Албена Петрович-Врачанска специално за оперния театър в Стара Загора, с подкрепата на Министерството на културата на Люксембург. Той вече е имал своята премиера в града на липите, с друг декор и режисьор, а сега на практика „Любов“ и „Ревност“ бяха представени премиерно в този си вид.

Артистите, приели предизвикателството да навлязат в непознатите дебри на една съвършено различна от добре позната оперна стилистика, бяха Нели Нечева, Елена Баръмова, Игнат Желев – в миниатюрата „Любов“, Тереза Бракалова и Николай Моцов – в „Ревност“. Заедно с тях в това приключение се впуснаха хористи от Държавна опера – Стара Загора с чуждестранните им колеги – ансамбълът за съвременна музика от Люксембург „Лучелин“ с диригент Алекс Сансо и саксофонистът Жан-Марти Фраскьо.

За костюмите и сценичното решение се погрижи Денис Иванов от Старозагорската опера. Тук е мястото да кажа, че Националният театър на Люксембург е съвременна сграда, с по-скоро клубна атмосфера. Салонът е за стотина човека публика. И в двете вечери спектаклите бяха разпродадени, дори извън залата останаха хора, които не успяха да се сдобият с билет.

Композиторката Албена Петрович-Врачанска е човекът, който в продължение на години изгражда връзката между музикантите на България и Люксембург. Сред многобройните награди , които е получила дотук особено ценна е “Кавалер на Ордена за заслуги към Великото херцогство Люксембург”. 

Сред публиката имаше, разбира се, и наши сънародници, които живеят в Люксембург. За тях, както може да се предположи, тези две български вечери бяха особено ценни.  

Репортаж от събитието можете да чуете в звуковия файл.
Снимки: Методи Методиев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!