Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП избира пряко лидер на 26 април догодина

Пленум на социалистите решава за наказания на депутатите, подкрепили Цацаров за шеф на КПКОНПИ

| обновено на 14.12.19 в 16:11
Снимка: БГНЕС

Първият пряк избор за председател на БСП ще се проведе на 26 април идната година. Всеки член на партията ще има право да гласува, реши Националният съвет на БСП. Според досегашните правила лидерът беше избиран от Конгреса на партията. Прекият вот ще бъде организиран от комисия с председател Емил Войнов.

Преди началото на пленума Борислав Гуцанов от Националния съвет на БСП изрази очакване за напрегнат пленум: 

„Мисля, че не трябваше да има пряк избор. А за самите правила мисля, че националният съвет ще ги промени по начин, по който да има максимално честен избор на председател“, заяви Гуцанов. Той е един от 50-тината членове на БСП, поискали оставката на Корнелия Нинова заради резултатите от местните избори.

Националният съвет на БСП решава и дали ще има наказания за 27-те депутати, подкрепили кандидатурата на Сотир Цацаров за председател на Антикорупционната комисия въпреки решението на парламентарната група за вот „против“.

Това става, след като през седмицата в декларация на ръководството на парламентарната група бе заявено, че този, който не се е съобразил с него във връзка с гласуването за председател на КПКОНПИ, носи своята лична отговорност.

При дебатите в пленарната зала лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че има решение депутатите социалисти да не подкрепят нито една от двете номинации. В последствие обаче при вота 27 души бяха зад Цацаров.

В последната декларация се посочва, че в правилника на парламента се предвижда възможност народните представители, които имат различно от групата си мнение, да го изразят в рамките на три минути. Никой от гласувалите за Сотир Цацаров не е направил публично това.

Парламентарната група на БСП за България има политическо решение за неподкрепа, се подчертава в текста.

Част от гласувалите „за“ коментираха, че не очакват санкции, а дали има разцепление в групата, ще проличи след време. Не можело да се говори и за бламиране на лидера Корнелия Нинова, а за пукнатини, а въпросът за личната отговорност ще се носи пред избирателите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна