Eмисия новини
от 00.00 часа

Роб Уотсън, Би Би Си: Брекзит се задава, но проблемите за Джонсън остават

Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Политическите наблюдатели в Обединеното кралство често наричаха „сеизмична“ кампанията преди извънредните общи избори, които се проведоха този четвъртък. Може да се каже, че и резултатът от изборите бе също „сеизмичен“. Консерваторите на Борис Джонсън получиха абсолютно мнозинство от 365 депутатски места в Камарата на общините от общо 650, а лейбъристите сериозно изостанаха само с 203 места. Борис Джонсън нарече победата си „историческа“, зарeче се да извади страната от ЕС на 31 януари и да се отплати на гласувалите му доверие избиратели, като изпълни обещанията си. Анализите на Острова как се стигна до тази убедителна победа на консерваторите продължават. Нашият кореспондент в Лондон Веселин Паунов разговаря по тези въпроси с парламентарния анализатор на Би Би Си Роб Уотсън.

Страхотен резултат за консерваторите, макар и не напълно неочакван. Какви са основните фактори зад успеха на Борис Джонсън?

Първото нещо, което трябва да се каже е, че това е добър резултат за Борис Джонсън, но не толкова, защото той се представи добре, а защото лейбъристите се представиха лошо. Защото, ако погледнете данните от изборите през 2017 година, то Джонсън сега получи само около 300 000 гласове повече, отколкото Тереза Мей като лидер на консерваторите. Лейбъристите обаче сега загубиха 2,5 милиона гласове. Това ги съсипа. Причините са две. Първата е Брекзит. Джонсън бе подкрепен от повечето хора, които гласуваха в референдума за излизане от ЕС през 2016 година, докато гласовете на искащите оставане бяха разпилени между партиите. И втората причина е Джереми Корбин. Според проучванията на общественото мнение той е най-непопулярният лидер на опозиционна партия, откакто се правят анкети от 70-те години на миналия век.

Изглежда при това положение, че за Лейбъристката партия това са и двата най-големи проблема - лидера и Брекзит. Има или и други утежняващи обстоятелства? 

Да, има и други неща. Мисля, че след три години, бидейки по-скоро неефективен при съпротивата му срещу правителството и смятан за некомпетентен в това си начинание, хората не приеха също и визията на Корбин за една по-социалистическа Великобритания, с много по-активна роля на държавата в икономиката и живота на хората. Повечето гласоподаватели просто не мислят, че това е възможно и че правителството може да акумулира такива средства, за да го постигне. Така че освен Брекзит и Корбин, става дума и за компетентност и правилна политика.

Как Борис Джонсън ще се справи с един нов проблем, който всъщност е със стари корени, с шотландските националисти, разпален сега от също успешното представяне на тяхната партия в последните избори?

Това е един от трите проблема, пред които е изправен Джонсън. Без съмнение можете да ме запитате за Брекзит или факта, че той също е непопулярен и поляризираща фигура. Мисля, че ще бъде истински проблем, че по същото времето, когато Джонсън се опитва да извади Обединеното кралство от ЕС, той ще изпитва сериозни затруднения да запази съюза в него, защото един от другите големи победители в изборите бе Шотландската национална партия, която е за независимост и казва: „Виж, ние искаме да останем в ЕС. Консерваторите се представиха добре в Англия, но ние се представихме добре в Шотландия и искаме нов вот за независимост“.

Досега Джонсън казва на Шотландската национална партия, че не може да проведе нов референдум. Но това не може да продължава вечно. И той ще трябва да отиде при шотландците и да изложи аргументите си защо трябва да останат в Обединеното кралство, а не да продължава да им казва, че не може да проведат референдум. Джонсън ще има проблем не само със Шотландия за запазването на целостта на Обединеното кралство, защото за първи път в Северна Ирландия бяха избрани повече депутати, които са за обединена Ирландия, отколкото за оставането на Северна Ирландия в Обединеното кралство.

Пътят към Брекзит сега изглежда разчистен. Ще бъде ли обаче толкова лесно Брекзит да бъде изпълнен, както предрича премиерът?

Мисля, че има два отговора на този въпрос. Първото и едно от най-важните неща, които ще последват тези избори е, че Великобритания официално ще напусне ЕС в края на януари. Мисля, че това със сигурност ще се случи. По-трудният въпрос е какво ще се случи с бъдещите отношения на Великобритания с ЕС, а Джонсън си е поставил краен срок да уреди всичко до края на 2020 година, което е изумително като се замислите колко сложни са проблемите.

Мисля, че Джонсън се надява веднъж щом Великобритания официално напусне ЕС в края на януари, това по някакъв начин да преодолее страстите в дебата, които се разгарят през последните три и половина години и може да направи по-лесно договарянето на бъдещите британски отношения в някаква не толкова враждебна атмосфера. Но вижте, това са надеждите на правителството, но нещата може да се развият по съвсем друг начин. Дори след като напуснем ЕС през януари уреждането на новите британски бизнес отношения  може да се окаже също толкова трудно и спорно, колкото излизането от евросъюза.

След изборите много се заговори, че всъщност не познаваме истинския Борис Джонсън. На всичко до момента се гледа като на някакъв театър да се стигне до по-здраво вземане на властта и едва сега ще проличи истинския Борис Джонсън. Какво смятате за това?

Мисля, че това е много добър въпрос и е правилно да бъде зададен. Не съм сигурен доколко хората имат някаква идея за дълбоките убеждения на Борис Джонсън. Никой не знае дали име конкретни въпроси, които дълбоко го вълнуват. Може би той е краен прагматик и единственият му стимул е стремежът към властта - негова лична или с неговата Консервативна партия, на която е член още от студентските години в университета в Оксфорд. Говорил съм с политик, който познава Борис Джонсън доста добре. Той смята, че това, което наистина мотивира Борис Джонсън не е идеологията или някаква силна вяра в политиката, а по-скоро убеждението, че е важно да бъде на власт.

Има една фигура, която стои в сянката на успеха на торите. Неговото име е Доминик Къмингс, известен като „стратега“. Той е мразен от много хора, но очевидно има талант, като се има предвид, че стои и зад успеха в референдума за Брекзит през 2016 година. Какво знаете за него? Задавам този въпрос, защото се носят слуховете, че той всъщност е човекът, който управлява, а Борис Джонсън е просто кукла на конци, подставена фигура, фасада...

Разбира се, когато някой загуби избори винаги се гневи на човека, който е смятан за мозъка на страната, която печели. Очевидно Къмингс е добър в организирането на кампании и отправяне на послания, които стигат до хората. И мисля, че Къмингс забеляза голямата група от хора в Обединеното кралство, които не са доволни от състоянието на нещата и че страната не работи в тяхна полза. И измисли лозунга „Да поемем контрола!“, който, както смятат мнозина, доведе до спечелването на референдума през 2016-та.

Неистина е интересно, че имаше други три думи, за които се смята, че доведоха до спечелването и на тези избори: „Да изпълним Брекзит!“. Да кажа отново, най-важното нещо, което трябва да се отбележи за тези избори е, че Къмингс и останалите пресъздадоха кампанията за напускане на ЕС. Почти всички хора, които гласуваха тогава, отново излязоха и гласуваха за Борис Джонсън и консерваторите през 2019 година.

Говори се също, че сега, след като Борис Джонсън здраво е сграбчил властта, той ще започне да си отмъщава на някои институции, като съдилищата, и на медиите, сред които и Би Би Си.

Със сигурност е истина, че по време на кампанията и като премиер преди тези избори Джонсън каза някои неща за съда и оспорва съдийски решения, което никой друг премиер не си е позволявал. Той каза неща и за Би Би Си и колеги от други медии. Предполагам, че отговорът на този въпрос е: Ще видим.

Трябва да имаме предвид миналото на Борис Джонсън, не като политик, а като журналист, като коментатор, като автор на сензационни статии във вестник, като не съм сигурен дали той знае много за Би Би Си или съда. Това ни връща към предишния въпрос в какво вярва Борис Джонсън освен в себе си и това, да кара другите да се смеят. Трудно е да се каже. А дали Джонсън наистина ще се разправи с медиите и съдилищата? Аз по-скоро се чудя дали сега в крайна сметка изобщо ще му се занимава с това. 

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020