Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аделина Марини: Вижда се краят на латиносагата с Брекзит

Аделина Марини
Снимка: Архив

Колкото и цинично да звучи, резултатите от парламентарните избори във Великобритания са много добра новина за ЕС, защото независимо дали е добро решението за излизане от общността, то е в пъти по-добро от несигурността. Това заяви пред БНР Аделина Марини, издател на сайта Euinside.

В предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ тя посочи, че солидното мнозинство за хардлайнерите в Консервативната партия означава, че може би наистина се вижда края на този „латиноамерикански сериал“ (с Брекзит – б.р.), така че ЕС най-накрая да успее да се отърве от тази тема и да се заеме с другите си не по-малко сериозни проблеми.

Изходът от вота може би не е толкова добра новина за самата Великобритания, но това си остава техен вътрешен проблем, който се надявам да решат максимално бързо, допълни Аделина Марини.

Относно новите председатели на Европейската комисия и Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел Марини подчерта, че тяхното сътрудничество се очертава коренно различно от това на предшествениците им Юнкер и Туск:

„Отличителна черта на досегашните председатели бе тяхното приятелско съревнование и бих казало боричкане, което идваше от Юнкер, който искаше поста на Туск, а не да става председател на ЕК…А сега ще наблюдаваме партньорство между двете институции, каквото не е имало“.

По отношение на споровете на Гърция и Кипър с Турция ЕС е абсолютно единен в подкрепата си за двете свои членки, каза още тя. „Не вярвам ЕС да изостави свои членки, това бил абсолютен прецедент, който може да доведе до негов разпад“, коментира Марини изказване на премиера Бойко Борисов, цитиран да казва, че казал на колегите си от Гърция и Кипър „да се оправят сами, защото Ердоган бил голям фактор“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна