Eмисия новини
от 04.00 часа

Метеорният поток Джеминиди - максимумът е след полунощ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Метеорният поток Джеминиди, който е активен от началото на декември, ще достигне максимума си след полунощ, предаде ТАСС, позовавайки се на Московския планетариум.

Джеминидите са едни от най-впечатляващите звездопади през годината, отличаващи се с бели и ярки метеори. При добра видимост по време на пика на метеорния поток около 2 часа сутринта могат да се наблюдават до 120 падащи звезди на час. Тази година обаче ярката лунната светлина може да попречи на спектакъла.

Радиантът на метеорите от този поток (привидната точка, от която се появяват) се намира в съзвездието Близнаци (на англ. Gemini), откъдето произхожда и наименованието му.

Заради произхода си Джеминидите са считани за необичаен метеорен поток. За разлика от останалите звездопади, които произлизат от комети, родителското тяло на Джеминидите е скалист астероид с характерна за комета орбита, известен като Фаетон 3200.

По-бавното движение на метеорния поток също допринася за впечатляващия му спектакъл. За разлика от Персеидите и Леонидите, които приближават Земята съответно със 133 200 и 162 00 мили в час (1 миля - 1609 метра), Джеминидите се движат със скорост от едва 79 200 мили в час.

Метеорният поток Джеминиди е наблюдаван за първи път сравнително скоро - през 1862 г., за разлика от Персеидите и Леонидите, които са известни на човечеството още от древността.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от