Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки хиляди „сардини“ се събраха на протест в Рим

| обновено на 14.12.19 в 20:18

Над 10,000  привърженици на движението на Сардините в Италия се събраха днес в Рим на площад „Сан Джовани”. Сред тях бе и заместник-кметът на града Лука Бергамо. Движението възникна спонтанно точно преди месец в Болоня и няма политическа принадлежност. То изразява по мирен начин отношението си срещу популизма, социалното неравноправие и расизма.

Рим отбеляза  първият национален сбор на Сардините, след като движението организира манифестации в редица големи и малки градове. Забележително e участието на имигранти oт Неапол, определили се за Черни сардини, които също бяха в Рим.

Изображения на рибата в най-различни цветове с надписа - символ на движението, който променя само името на града - в случая „Roma non si Lega”, изпълниха площад "Сан Джовани". В своя  двоен смисъл това означава, че Рим казва не на "Лига" на Матео Салвини и не се хваща на въдицата на популизма.

Присъстващите изпяха по традиция   песента „Bella Ciao” в смисъл, че Италия трябва да е хубава за всички. Бе спазено изискването да няма партийни знамена и съответни лозунги. На тяхно място надписи в защита на демокрацията, срещу омразата, безразличието и дискриминацията, а върху голяма риба-плакат бе изписано:” Сардини от всички морета, съединявайте се”. Основателят на движението Матиа Сантори каза, че целта да се изпълнят италианските площади, за да се промени възприемането на политиката, вече е постигната в 113 градове - както и в още 25 европейски селища.  

Протестното движение, нарекло се „Сардините“, се появи преди месец в Болоня, когато протест, организиран от четирима никому непознати до този момент хора, изненадващо привлече 15 000 души, които разкритикуваха езика на омразата и на разделението на Матео Салвини, бивш италиански вицепремиер и настоящ лидер на крайната десница Лига. Оттогава бяха организирани десетина протеста, в които участваха общо около 300 000 души в Милано,Флоренция, Неапол и Палермо.

Първият протест беше срещу Салвини, но после това се превърна в утвърждаване на демокрацията, ние сме антифашисти, ние сме за равенството, ние сме срещу нетолерантността и хомофобията, казва един от основателите на движението Матия Сантори.


Освен 32-годишния Сантори, който е икономист и доброволец треньор по фризби в различни асоциации, другите съоснователи на движението са Андреа Гарефа, който е екскурзовод на 34 години, Роберто Мороти, който е инженер на 31 години, специализирал се в рециклирането, и Джулия Траполони, която е на 30 години и е физиотерапевт, допълва сайтът на телевизия Скай Ти Джи Вентикуатро. Те искат да върнат на политиката нейната привлекателна сила и да я превърнат отново в нещо хубаво.

В Рим водеща фигура на движението е Стивън Огонго, на 45 години, журналист по професия, роден в Кения, припомня "Франс прес". Движението на „Сардините“ е спонтанно, припомня Стивън и разказва, че той лично е решил да създаде „римската му страница“ във Фейсбук преди около 15 дни, преди да си легне да спи. На следващия ден, когато отворил Фейсбук, той видял, че 10 000 души са заявили желание да се присъединят, а на последващия ден те били вече били 20 000.

Ние не толерираме повече езика на расизма, на фашизма, на дискриминацията и на сексизма, казва Огонго. Според него Салвини е успял до такава степен да „оневини“ най-лошите форми на расизъм, че някои хора са започнали да се гордеят с тях, а онези, които не са расисти просто са се примирили.

Засега „Сардините“ се припознават като част от лявото пространство, но не искат да създадат партия, нито да заменят съществуващи структури. Много „Сардини“ са и екоактивисти, борят се срещу мафията, срещу финансовата и социалната несигурност. Те защитават и правото за придобиване на националност на родените в Италия имигранти.

Целта на „Сардините“ е да се борят също срещу нарастващото въздържание на изборите и да помирят италианците с политиката. Идеята им е да предизвикат появата на нова енергия чрез една по-спонтанна и свободна форма от тази на партиите, като се сдобият с организация, която няма да бъде йерархична, но ще дефинира големите ръководни насоки на „Сардините“, разказва Сантори.

„Сардините“ са си поставили за цел и да достигнат до малките градове и до така наречените уязвими зони, които биха могли да се подадат на „опростените идеи и на популизма“.

Въпреки нарастващата популярност на „Сардините“ обаче Лигата на Салвини води в националните допитвания до общественото мнение и може да постигне историческа победа на регионалните избори идния месец в областта Емилия-Романя, която е бастион на левицата, допълва ДПА.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени