Eмисия новини
от 02.00 часа

Владимир Тодоров: София е с най-много загинали пешеходци в Европа

Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи
Снимка: БГНЕС / Снимка: БГНЕС

След станалите в последните дни катастрофи с пострадали и загинали пешеходци в София от Асоциацията на пострадалите при катастрофи считат, че в града не са взети достатъчно мерки за безопасно движение по скоростните булеварди, а от друга страна принос за инцидентите имат и самите пешеходци.

„Малко са осветените пътеки. Няма достатъчен брой надигнати пътеки. Нямаме нито едно надигнато кръстовище, нямаме кръгови кръстовища, нямаме разделение на потоците, нямаме прегради на скоростните булеварди, където се шофира с висока скорост. Всичко това създава предпоставки за инциденти с пешеходци“, каза Владимир Тодоров от Асоциацията.

„От друга страна е поведението на пешеходците, което също е много неразумно с една криворазбрана позиция, че пешеходците на пешеходна пътека имат абсолютно предимство, което не е вярно и това в крайна сметка води до това, че София е може би градът в Европа с най-много загинали пешеходци“, добави той.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020