Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВР прави масови проверки по пътищата заради катастрофите в последните дни

Няма загинали при ПТП през нощта в страната

| обновено на 15.12.19 в 19:17
Снимка: БГНЕС

Няма загинали при катастрофи през изминалата нощ у нас, след като от снощи МВР започна операция в цялата страна за контрол на движението по пътищата.

Причината за акцията са зачестилите катастрофи през последните дни, включително с деца.

Операцията се провежда на територията на всички областни дирекции на МВР в страната. По заповед на главния секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов полицейските автомобили трябва да се движат с включени лампи, за да респектират водачите на пътя.

Заради акцията на МВР по пътищата у нас са изкарани и допълнителни патрули, като на места са повикани и служители, които са в почивка. Действията се контролират от директорите на областните дирекции на МВР в страната и лично от главния секретар на МВР.

Акцията продължава и по празниците

Очаква се акцията на МВР да продължи и през предстоящите коледни и новогодишни празници, когато се очаква движението да бъде интензивно.

В същото време и шофьори, и пешеходци смятат, че е необходимо по-голямо взаимно разбиране и толерантност на пътя, показа анкета на „Хоризонт“ около пешеходни пътеки.

„Ако караш с голяма скорост, без значение, той, пешеходецът не се оглежда, че колата може и да не спре. Даже и да искам, на колата може да ѝ откажат спирачките“.

„Не може да разбереш винаги дали искат да преминат. Има ли пешеходна пътека, просто трябва да имаш някакъв навик да спреш“.

„Има случаи, когато стоят на пешеходната пътека, стоят и си говорят и реално ти не знаеш какво да правиш - дали да спреш или да продължиш“.

„Ако видим автомобил, първо трябва да изчакаме колата да спре, за да преминем, но винаги шофьорът е длъжен да спре, когато види, че има пешеходец на пешеходната пътека“.

„Има хора, които не знам защо имат книжка като цяло“.

„Първо се оглеждам, после внимателно стъпвам и чак тогава тръгвам“.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!