Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест блокира столичен булевард

| обновено на 15.12.19 в 15:36
Блокирането на бул. „Ломско шосе“ се очаква след 14 ч днес.
Снимка: Божидар Янев, БНР

Недоволни собственици на имоти, за които предстои отчуждаване за кратко затрудниха движението по бул. "Ломско шосе" в София.  Демонстрацията е организирана заради намерението на столична община да плати за отчуждени имоти цена от 15 ст. за квадратен метър.

Васил Цветанов от инициативния комитет на протестиращите обясни:

“Вълнува ни това, че такива цени, ако намерят някъде и отзад на ливади предложих им да ни дадат имоти, но не става, за всеки не става. Отсреща цялата отсечка беше общинска, цялата е разпродадена на, но не на 15 ст., а сега нас ни бутат на жълти стотинки“.

Собствениците на имоти се отказаха от предварително обявената двучасова блокада, за да не затрудняват движението в столицата.

По-рано пред “Хоризонт“ участници в протеста заявиха, че се отказват от двучасовата блокада на шосето, за да не затрудняват движението в столицата.

Според тях Столичната община извършва национализация в XXI век.

Гражданите изразяват недоволството си заради намерения да бъдат отчуждени имотите им на стойност от 15 стотинки за квадратен метър.

Васил Цветанов от инициативния комитет обобщи за „Хоризонт“ исканията на протестиращите:

„Те искат да ни вземат имотите. По никакъв начин не са ни уведомили. Не е минавал оценител - 49 имота са. Държат се с нас, сякаш нямаме право на глас“, каза той.

„С кмета (Йорданка) Фандъкова, пуснали сме писмо, след два месеца някъде ще ни приемат. Аз мисля, че сме горе-долу като едно време, както е бил Народният съд - без право на глас. Ще продължаваме, докато някой от управляващите се сети, че трябва да дойде и да ни даде отговор“, каза още Васил Цветанов.

На част от собствениците делата са минали в Административния съд, като той е потвърдил сумите, определени от Столичната община без право на обжалване.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени