Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диалогът между френското правителство и синдикатите е в задънена улица

| обновено на 16.12.19 в 17:11
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция навлезе в нова седмица на транспортна стачка заради оспорваната пенсионна реформа. Диалогът между правителството и синдикатите е в задънена улица.

Последната предпразнична седмица не очертава пред французите изход от конфликта с пенсионната реформа. Ситуацията се усложни с оставката на висшия комисар по пенсиите, обвиняван за недекларирани длъжности и потенциален конфликт на интереси.

Париж отново осъмна със съвсем оскъден транспорт и над 600 км автомобилни задръствания, въпреки че броят на стачкуващите железничари е понамалял. Нетърпението на пътниците често се изразява в хаос, паника и гняв заради редките влакове на метрото.

Стачката все по-ясно застрашава празниците. Главната конфедерация по труда, един от основните френски синдикати, заплаши с разрастване на протеста, ако правителството не оттегли реформата до неделя. Конфедерацията „не ръководи страната“ - отговори пред телевизия ЛСИ правителствената говорителка Сибет Ндие, споменавайки десет милиардния дефицит в пенсионния бюджет, очакван от 2025 г.

„Има някакво проклятие с тази пенсионна реформа“, твърди бившият министър на труда по време на управлението на Никола Саркози и настоящ депутат Ерик Вьорт.

Сутринта лидери на леви и крайнолеви партии се събраха за подкрепа на стачкуващите на Лионската гара в Париж в очакване на утрешния ден на масов междусиндикален протест срещу реформата. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна