Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот (медиен преглед)

Повишаването на местните данъци и такси не е единствената вълна, която залива местната власт непосредствено след вота. Успоредно расте и щатът – увеличават се зам.-кметовете, информира СЕГА. Между двата процеса няма пряка връзка, но е твърде любопитно как общински управи хем се оплакват от недостатъчни приходи, хем вдигат разходите за висш персонал. Шампион спрямо населението засега е Пловдив. Новият кмет Здравко Димитров ще бъде подпомаган почти от цял футболен отбор – девет заместници. При Иван Тотев бяха седем. Местни медии отбелязаха, че толкова мастита бройка демократичната история на града не помни. Двата нови ресора – строителство и европейски политики, са стари, тоест влизаха в правомощията на двама от досегашните кметове. За сравнение София също ще бъде с девет зам.-кметове, но е три пъти по-голяма и несравнимо по-сложна за управление. Но и в столицата бройката се увеличава - в последния мандат на Йорданка Фандъкова бяха седем, а накрая и шест, след оставката на Евгени Крусев. Нови имена при нея се очаква да бъдат Владимир Данаилов и Кристиян Кръстев.

Столичната община не планира промяна на данъка на над 22 000 тежки и товарни превозни средства, които са сред най-замърсяващите въздуха в София, съобщава СЕГА. Това призна зам.-кметът Дончо Барбалов на заседанието на комисията по финанси и бюджет в Столичния общински съвет. Заместникът на Йорданка Фандъкова изнесе статистика, според която няма да се изменя налогът за 4900 автобуса извън тези от градския транспорт, които са освободени от такъв. В списъка влизат още 8600 товарни автомобила до 12 т., около 8000 тежкотоварни машини над 12 т. и на 1000 трактора. Барбалов премълча какво събира общината като такса от тези превозни средства, оповести единствено събрания данък от машините над 12 т. за тази година, който бил между 5 и 6 млн. лв. Незасегнати от новите данъци ще са и около 19 000 мотоциклета, 6400 мотопеда, 345 кораба и 23 скутера със софийска регистрация.

Две кошмарни катастрофи с деца почерниха уикенда на столичани. Първата от тях стана с автомобил на НСО, който блъсна 14-годишно момче, а втората – ден по-късно, когато джип удари две момичета на 13 и 14 години близо до пешеходен светофар и по-малкото от тях почина в най-близката болница “Токуда”. Между двата инцидента има ред сходни обстоятелства, съобщава ТРУД. Случват се приблизително по едно и също време – около 19.30 - 20.00 ч с тийнейджъри, които се прибират от училище. Момчето и двете момичета пресичат на червен сигнал на пешеходния светофар. Във втория случай нарушението е още по-драстично, защото ученичките преминават между мантинелата и оградата на обособеното за пешеходци островче.     

През 2019 г. намалява средният брой работещи, които са ползвали болничен лист заради общо заболяване, но в тазгодишния бюджет е предвидено да се похарчат с 12 млн. лева повече, пише МОНИТОР. Това показва справка на социалното ведомство в писмен отговор на ресорния министър Деница Сачева на депутатски въпрос. За 2019 г. са предвидени 474 млн. лева за болнични поради общо заболяване, до края на септември средно месечно са боледували 136 хил. работещи. От справката прави впечатление, че броят на работниците намалява спрямо 2018 т., когато са били 144 души, но за техните почивки по болест парите се увеличават с 12 млн. лева. Това означава, че анализът на синдикатите е верен и бюджетът се източва не с почивки около празниците, а от дългите липси на работещите.

До 5 на сто или до 500 лв. от данъка за довнасяне може да използват гражданите, подали годишните си данъчни декларации до 31 март 2020 г., съобщиха от Националната агенция по приходите (НАП), цитирани от МОНИТОР. До момента намалението използваха само прилежните данъкоплатци, подали необходимите документи до края на първия месец от новата година.По време на семинара от приходната агенция изредиха важни промени, които ще влязат в сила от 2020 г. Една от тях е, че данъчните декларации ще бъдат попълвани автоматично.

За поредна година прогнозите на държавата за усвояването на европейските фондове се разминават драстично с реалността, пише от първа страница СЕГА. Неизпълнението на тазгодишния бюджет в частта на европейското финансиране официално се очаква да възлезе на близо 400 млн. лв. Много е вероятно сумата да се окаже по-висока заради розови прогнози на управляващите за възможното темпо на изпълнение в последните два месеца на годината. Това показва анализът на данните за планирано, очаквано и реално изпълнение на оперативните програми и дейността на Държавен фонд "Земеделие" без директните плащания за 2019 г. Бюджетът на европейските програми е част от консолидираната фискална програма на държавата и на него се дължи сериозен дял от неизпълнението в сметките на хазната.

Комисията за конфискация, която се вля в антикорупционната комисия, е осъдена 25 пъти по закона за отговорността на държавата, пише СЕГА. Присъдените за незаконните й действия обезщетения са за общо 380 045 лв. Това става ясно от данни, предоставени на вестника от КПКОНПИ след 2-годишна битка по закона за достъп до информация. Тези данни не са част от годишните отчети на комисията. Най-голямото обезщетение е присъдено от Окръжния съд в Пловдив - 68 000 лв. Комисията е осъдена да плати на двама ищци обезщетение за уронване на доброто им име в обществото и за социална изолация заради наложена възбрана върху имот във връзка с производство по конфискация.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени