Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Безопасна Коледа 2019": Без сериозни нарушения и опасни продукти, засега

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и тази година провежда традиционната кампания „Безопасна Коледа 2019“. Проверките на инспекторите започнаха в края на ноември и продължават до 20 декември.

От началото на кампанията са проверени над 300 търговски обекта, заяви пред БНР Галя Бояджиева – началник на регионален отдел „Югозападна България“ към Главна дирекция „Надзор на пазара“ в ДАМТН.

„Извършени са проверки на играчки, пиротехнически изделия и електрически гирлянди. За установените нарушения са наложени и актове. Дори вече има издадени наказателни постановления, които са връчени на нарушителите. Съставени са над 60 акта за установяване на административно нарушение. Предстои съставянето на поне още толкова актове за продукти в търговски обекти, в които по време на проверката не е бил управителят. Най-често срещаните нарушения на Закона за техническите изисквания на продуктите и тази година е липсата на инструкции за употреба на български език. Другото е липсата на обявени вносител и производител и маркировка за съответствие“, разясни тя в интервю за предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Инспекторите не са открили опасни играчки. В тази кампания обръщаме внимание на играчките, захранвани с батерии, добави Бояджиева.

Според нея с всяка изминала година продуктите стават все по-безопасни.

Бояджиева препоръча на хората, които си купуват пиротехнически изделия, задължително да четат инструкциите за употреба. Проверката до момента не е установила сериозни отклонения при предлаганите пиротехнически материали, некачествени, с изтекъл срок на годност.

Санкциите за нарушение варират от 250 до 1000 лв..

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна