Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още не е започнал ремонт на изгорялото читалището в село Катрище

Сградата на читалище "Светлина" в кюстендилското с.Катрище, която изгоря в началото на септември.
Снимка: Кирил Фалин, БНР

Ремонтът на сградата на читалище "Светлина" в кюстендилското с. Катрище, която изгоря в началото на септември, все още не е започнал.

Това вероятно ще стане догодина, каза за БНР кметът на селото Васил Василев.

Проектът е изготвен, но се бавят процедурите по избор на фирма изпълнител.

От дарения по сметката на читалището са постъпили около 11 хил. лева, останалите средства до над 50 хил. лева ще трябва да ги осигури общината.

Предстои обявяване на конкурс по закона за обществените поръчки, за да се възложи възстановяването на сградата. Същевременно са дарени над четири хиляди тома книги от цялата страна, които се държат затворени в помещение в друга сграда, посочи кметът.

"Книгите в момента са складирани в едно помещение и трябва с регионалната библиотека в Кюстендил да започне да се описват. И като се направи сградата, като се покрие ще се обособи временна читалня. Дариха и смебели, столове, маси. Сега се надявам някой да дари стелажи за тези книги, защото в момента и стелажите са изгорени, нямаме стелажи. Напролет ще се започне и ремонта. Позволи ли ни времето, нямаме за момента  такива неща, които да може да пречат, защото покрива е дървенията - трябва да се накове и да се наредят тези цигли отгоре", каза  Васил Василев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени