Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ген. Димитър Владимиров: НСО е болна, трябва да бъде излекувана

НСО е болна и трябва да бъде излекувана, заяви пред БНР ген. Димитър Владимиров – бивш ръководител на НСО.

„НСО беше реформирана служба до президента Георги Първанов. Беше реформирана и имаше международно признание. За съжаление, през годините беше деформирана и изгуби много от своя авторитет“, добави той в предаването „12+3“.

Според него реформите в службата не търпят отлагане. По думите му първото много сериозно нещо, което трябва да бъде направено, е свързано със структурата на службата. Това трябва да се случи, независимо от противопоставянията между президент и премиер, категоричен бе генералът и обясни:

„Службата има 8 отдела, които са прекомерно много и облагодетелстват ръководния състав за сметка на изпълнителния състав. Затова там има разногласия, има противопоставяния. Има отдели, в които фигурират сектори по 3-ма служители, двама от които началници. Всичко това беше направено от външните хора, които станаха ръководители на НСО“.

Според ген. Владимиров друго важно нещо е да се оптимизира съставът на охраняваните лица:

„Охраняваните лица трябва да бъдат сведени до хора, които имат заплахи. Тези заплахи трябва да бъдат изяснявани от комисията в рамките за 1-2-3 месеца. А не някои хора, даже които не са към категорията държавни служители, да бъдат охранявани с държавна охрана. Те са ясни – и Доган, и този, който се мярка по 2-3 пъти в месеца в НС, сега и Сотир Цацаров, който стана шеф на КПКОНПИ – комисията не е от ранга на НСО да я пази. Не може да се охраняват лица, които не са от категорията, до живот. Не могат да се харчат милиони на година, за да се охраняват определени лица“.

Трябва да се оптимизира и съставът на службата, който сега е прекалено много, подчерта още бившият ръководител. За подготовката на служителите той посочи, че тя се нуждае от непрекъснато усъвършенстване.

„През последните години квалифицирани охранители и шофьори напуснаха службата заради заплатите", каза още ген. Димитър Владимиров.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна