Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Красимир Янков: Може да се стигне до разделение в БСП в следващите месеци

Красимир Янков
Снимка: БГНЕС

Може да се стигне до разделение в БСП в следващите месеци. Механизмът, по който се тръгва да се избират органи и председател на Националния съвет на партията, може да доведе и до отхвърляне на инакомислещите, които ще станат по-пасивни, ще станат дезинтересирани, което е форма на разделение.

Това каза за БНР депутатът от БСП и член на Националния съвет на партията Красимир Янков и обясни, че процедурата, по която ще бъде избран новият лидер е заложена още през 2008 г. „с хипотезата, че председателят на Националния съвет може да се избира пряко от членовете на партията или от делегираните представители на конгрес“ но уточни:

„Не е използвана досега. Тя в сегашния вариант на устава вече е единствената възможност. До този момент се е преценявало, че няма механизъм, по който да се гарантира честност, прозрачност, равнопоставеност при такъв избор и аз смятам, че все още това не е факт“.

Няма консенсус за правилата, по които да бъде избран новият председател, категоричен е Янков.

„Има комисия, на която беше възложено да подготви правила. В тази комисия не се стигна до единомислие или поне до мнозинство, което да предложи правила. Корнелия Нинова сама предложи правила, с които да бъде избиран председателят…Тези правила не регламентират функциите на органите, които ще проведат избора. Те са споменати като възможни и като бъдещ избор на отделните организации, но няма регламент, по който функционират и ако има недоволни или жалби по какъв ред се гледат. Няма равнопоставеност на тези, които ще бъдат предлагани. Има и ограничение по отношение на тези, които могат да бъдат номинирани – 8 години партиен стаж и 4 години в националните органи“.

Правилата, предложени от Нинова са били одобрени от ръководството на партията, което обаче също е предложено от нея, каза Янков. Той допълни, че краят на зимата е момент, в който ерозията на управлението е най-силна, а вместо да подкрепи социалните недоволства на хората в страната БСП „ще се занимава със себе си“ в рамките на повече от месец.

„Има и запис, че изборът за председател е легитимен, когато са участвали повече от 50% от членовете на БСП. Колко са членовете на БСП тепърва ще се уточнява, което в някаква степен създава и съмнения, и възможности за пригаждане на списъчен състав по отделните места“.

От 1 декември има заявени номинации за председател на Националния съвет, но те не са в кампания според правилата, допълни той.

Задкулисие в партията?

„Който говори за задкулисие, нека да бъде по-конкретен. Не се включвам в това, което някой може да нарича задкулисие“, каза Янков.

Гласуването за Цацаров в КПКОНПИ

Янков не е гласувал за номинацията на Цацаров. Според него БСП е трябвало да има свой кандидат, а най-подходящото продължение на кариерата на един главен прокурор е във Конституционния съд.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от