Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румънска компания може да се заеме с поддръжка на изтребители Ф-16

„Аеростар“ може да ремонтира и бъдещите български изтребители, пише „Адевърул“

Ф-16 Блок 70
Снимка: БГНЕС

Румънската компания „Аеростар“ в град Бакъу може да се превърне в център за модернизация, ремонт и поддръжка на изтребители Ф-16, с каквито се сдобиха Румъния и нейни съюзници в региона, пише в. „Адевърул“, цитиран от БТА.

Специалистите в Бакъу може да се заемат първо със самолетите Ф-16, които Хърватия купи от Израел, посочва „Адевърул“. Вестникът припомня, че България плати на Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на САЩ 1,2 млрд. долара за осем нови изтребителя Ф-16 последно поколение.

„Аеростар“ Бакъу ще може в бъдеще да се заеме и с поддръжката и ремонта на самолетите, купени от България, посочва румънският вестник.

Със сигурност модернизацията на използваните изтребители Ф-16, които Румъния купи от Португалия, ще се прави в Румъния, посочва „Адевърул“, като се позовава на министерството на отбраната.

Румънският парламент одобри миналата седмица законопроект за покупка на пет употребявани изтребителя Ф-16 в допълнение към други 12 многоцелеви самолета, които Букурещ купи от Португалия през 2013 г.

Приемането на законодателния акт осигурява предпоставките за това националната отбранителна индустрия да изпълни работата по поддръжка, основен ремонт на двигателите и модернизация на самолетите Ф-16 по стандарта М.6.Х. Правителството на Румъния ще посочи националния икономически оператор, който ще осигури поддръжката на този тип самолети, посочи министерството на отбраната.

Румъния и американската компания „Локхийд Мартин“, която произвежда изтребителите Ф-16, подписаха още през 2017 г. споразумение за трансфер на технологии за поддръжка и ремонт на самолетите Ф-16 в „Аеростар“ Бакъу, припомня „Адевърул“.

Президентът на „Аеростар“ Григоре Филип каза, че очаква компанията да бъде посочена като център за поддръжка на румънските изтребители Ф-16. По думите му „Аеростар“ вече има подписани партньорства с компании и доставчици.

„Адевърул“ припомня, че още една румънска компания - „Ромаеро“, има серия договори с „Локхийд Мартин“. Миналата година „Ромаеро“ и американският производител подписаха споразумение за индустриално партньорство, което осигурява участие на Румъния в дейности по сглобяване, оборудване и поддръжка на хеликоптери „Сикорски“.

Румънският вестник пише още, че първоначално закупените от Португалия 12 изтребителя Ф-16 са оборудвани с по-ниския стандарт М.5.2R и следва тези апарати също да бъдат приведени към стандарта на новите пет - М.6.Х.

Тези дейности ще бъдат осъществени в Румъния, а разходите са включени в договора за покупка на самолетите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!