Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЕВР обсъжда предстоящото поскъпване на водата

| обновено на 17.12.19 в 13:33
Снимка: архив

Поскъпване на водата с до 9 на сто от догодина предвижда Комисията за енергийно и водно регулиране. Увеличение на цените се очаква в 24 града, включително и на местата, където има проблеми с водоснабдяването

От КЕВР заявиха, че определяните от тях цени на водата са максимални и всеки ВиК оператор може да реши да работи при по-ниски цени. Това беше заявено по повод настояването на граждански организации и на омбудсмана цените да не се променят особено в районите с нарушено водоснабдяване.

Според началника на отдел "Водоснабдяване" в регулатора Ивайло Касчиев Комисията не може да не направи актуализация, тъй като, по думите му, ще наруши закона:

"Цената на ВиК услугите е определена в решенията на КЕВР за одобряване на бизнес плановете на всеки ВиК оператор. И по закон ние трябва да си изпълним правомощията и задълженията тези цени след технически изчисления да бъдат утвърдени. Тези цени са пределни и е вътрешно решение на всяко едно търговско дружество кога и дали ще ги прилага в максималния размер, който ние сме утвърдили, или ще прави намаления. А където потребителите имат проблеми с качеството на услугата, много важно е да се каже, че те могат да се обръщат към съда".

КЕВР решава за цените до края на месеца

Очаква се от Нова година водата да поскъпне с до 9% в 24 града в страната. Регулаторът обсъжда скок в цената дори в градове с проблеми с водоснабдяването.

Кърджали е градът, в който се планира най-голямо поскъпване на водата - с 9%. 7% ще е увеличението за София, Видин и Русе. В Габрово, Смолян, Сливен, Монтана, Силистра, Ямбол, Благоевград и Шумен скокът ще е между 4 и 6 на сто. Между процент и 3 на сто ще се увеличат цените в Перник, Варна, Враца, Добрич, Бургас, Велико Търново, Плевен, Пловдив, Ловеч и Стара Загора.

Единствено в Разград се очаква водата и ВиК услугите да поевтинеят с почти 5 процента.

Ако предложенията бъдат одобрени, от следващата година водата отново ще е най-скъпа в Шумен, където кубик ще струва 3,50 лева. В столицата ще се продава за 2,75 лева. Най-малко за вода ще плащат пловдивчани, където кубик ще струва 2,20 лева.

Окончателно решение Комисията за енергийно и водно регулиране ще вземе в края на месеца.

Репортажа на Юлияна Корнажева можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени