Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анализатори: Този път Брекзит ще го има

Жулиета Пенева и Стоян Панчев пред БНР

Борис Джонсън обявява предизборния манифест
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Този път Брекзит ще го има", каза пред БНР Жулиета Пенева от фондация "Силна Европа". Тя обясни, че убедителната победа на консерваторите е голяма отговорност, защото през следващите 5 години те ще бъдат тези, които ще изведат Великобритания от ЕС. "Ще довършат това, което започнаха", коментира още Пенева.

По думите ѝ искането на Шотландия за втори референдум показва разлом във Великобритания, който ще се задълбочава.

Стоян Панчев - председател на Българското либертарианско общество, заяви в предаването "12+3" по програма "Хоризонт", че това разделение е част от едно голямо пренареждане на британската политика, което се случва веднъж на 50-60 години. "Това беше една от основните причини лейбъристите да загубят толкова тежко", уточни анализаторът.

Той обясни, че досега основната разделителна линия между лейбъристите и консерваторите беше икономиката - по-лявата и по-дясната визия. 

"Новата разделителна линия е идентичността - от една страна е местното, национализмът, а от другата страна - космополитство. Това разделение го видяхме на тези избори. Консерваторите успяха да се заявят от едната страна на тази барикада - застанаха на страната на идентичността, на национализма, на местното. Лейбъристите не успяха да консолидират около себе си другата страна".

Според Жулиета Пенева Великобритания е различна от европейските страни и не трябва да бъдат сравнявани, но трябва да бъдем уважителни към тази държава. 

По думите на Панчев трябва да се поучим от опита на Великобритания и да помислим дали е правилна позицията на властта и голяма част от интелигенцията у нас на безпрекословно приемане на всичко, идващо от Брюксел.

Цялото интервю на Петър Волгин с Жулиета Пенева и Стоян Панчев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени