Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Раздадоха наградите "Икар"

Част от наградените на церемонията.
Снимка: БОК

Биатлонистът Владимир Илиев заслужи приза "Спортен Икар" за 2019 година на Фондация "Български спорт". Официалната церемония се състоя днес в Националната художествена галерия Двореца в София.

Илиев бе удостоен с наградата, след като спечели сребърен медал в индивидуалната дисциплината на 20 километра на Световното първенство в Йостерсунд, Швеция. Заради състезателни ангажименти преди състезанията за Световната купа в Анеси, специалната статуетка на името на биатлониста получи неговата майка Красимира Илиева, връчена ѝ от Николай Божинов, председател на фондация "Български спорт".

Приза "Отбор на годината" взе националният отбор по баскетбол за жени до 20 години със старши треньор Таня Гатева за спечелената титла от европейското първенство в Дивизия "Б" и промоцията за елита. Нейната равносметка за националния отбор и за спечелената Адриатическа лига с отбора на Берое - в звуковия файл.

В категорията "Млад и талантлив спортист" бяха отличени световната и европейска шампионка по модерен петобой Светла Згурова (17 години) и Йосиф Миладинов (16 години), бронзов медалист на 50 метра бътерфлай от световното първенство по плуване за юноши.

Със специален приз на Фондация "Български спорт" бяха наградени европейският шампион по вдигане на тежести Божидар Андреев, Радослав Панталеев с бронз от Световното първенство по бокс за мъже, световният вицешампион по кану-каяк Ангел Кодинов и европейският шампион по бокс в различни възрастови групи Уилям Чолов.

Отличието за пробив в световния спорт при световната шампионка за девойки по ловна стрелба в дисциплината "трап" Селин Али (17 години), която получи и златна значка на БОК за постиженията си през годината.

В категория "Достойно представяне" бяха наградени световната шампионка по самбо Мария Оряшкова, световният шампион на 1500 метра от първенството по лека атлетика за спортисти с увреждания Християн Стоянов и европейска шампионка и световна вицешампионка по борба Тайбе Юсеин.



Призът в категория "Впечатляващо представяне" взе младата фехтовачка Йоана Илиева, бронз на сабя от Световното първенство за девойки. 

Момчил Караилиев получава наградата за "феърплей". Лекоатлетът помогна на съперника си Борис Линков при инцидент при приземяването му в скока на дължина по време на националния шампионат за мъже и жени, след което Линков спечели бронз, а Караилиев остана четвърти.

За "Висок спортен дух" бяха отличени 11-годишният плувец Калоян Кичуков, който с риск за живота си спасява 6-годишно момче от Русия, както и 92-годишният Танчо Тенев, който печели общо седем медала от световното Мастърс първенство по плувни спортове в Република Корея. Герой ли е Калоян - чуйте от самия него:


Специална награда получи Българска федерация по баскетбол по повод 100-годишния си юбилей.

Ивет Лалова-Колио пък заслужи "Спортен Икар" за шампионско дълголетие, който й беше връчен от спортния министър Красен Кралев. Лалова достигна финал на 200 метра на световното първенство по лека атлетика в Доха през октомври и си осигури квота за пето участие на Олимпийски игри в Токио догодина.

Съвместно Българският олимпийски комитет връчи своите награди на спортисти, отличили се на европейските игри в Минск, както и за различни годишнини и други заслуги. Чуйте коментара на предолимпийската 2019-та година на президента на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна