Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключи рекултивацията на закритото градско сметище край Кюстендил

Снимка: Кирил Фалин, БНР - архив

Приключи рекултивацията на градското сметище край кюстендилското село Радловци, което е закрито от 1 януари 2018 г. и не се използва, но на няколко пъти се самозапалва и тлее. До три години трябва да се направи и биологична рекултивация, затревяване и засаждане на храсти и дървета.

Рекултивацията се прави с проект на общината по ПУДОС и трябваше да приключи до края на февруари догодина. Екипите на фирмата изпълнител се справиха два месеца по-рано. Рекултивирани са 42 декара от сметището, обработени са допълнително и 45 декара от терена при закритото сметище. Управителят на фирмата изпълнител Сашо Малинов:

„Извършват се много дейности – запрастява се, изгражда се газова инсталация за изгаряне на пропана и шахти. Това е техническа рекултивация. Биологичната рекултивация ще стане до три години.“

От година отпадъците на Кюстендил се карат до депото в Перник. На бившето сметище при Радловци обаче трябва да се построи и монтира товарно-разтоварна площадка и инсталация, от която отпадъците на общините Кюстендил, Трекляно и Невестино ще се транспортират до депото, чието изграждане трябваше да започне край дупнишкото село Джерман.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени