Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фолк-певец и бивш премиер в битка за президентския пост в Хърватия

Снимка: БГНЕС

Фолк-певец националист и ляв бивш премиер се изправят срещу консервативната президентка на Хърватия на изборите за държавен глава в неделя – 22 декември, предаде АФП.

Страната, която ще бъде ротационен председател на ЕС през първата половина на 2020 г., е магнит за туристи, но далеч не е рай за местните жители, недоволстващи от мудната икономика и корупцията.

И докато президентският пост е до голяма степен церемониален, настоящият държавен глава Колинда Грабар-Китарович (51 г.) е символ на статуквото.

Тя е на власт от 2015 г. и е подкрепяна от дясноцентристката Хърватска демократична общност (ХДО), която доминира в хърватската политика почти непрекъснато от независимостта през 1991 г.

Сега Грабар-Китарович е изправена пред атаки от двете страни  преди вота, чийто резултат вероятно ще стане ясен след балотаж на 5 януари.

Към тази дата Хърватия вече ще е председател на ЕС на фона на Брекзит и чукащите на вратата на общността страни от Западните Балкани.

Предизборен плакат на певеца Мирослав Шкоро.


Торти в затвора

Грабар-Китарович започна кампанията си с добра преднина в анкетите. Но изгуби подкрепа след серия от гафове.

Един от тях е, когато през ноември тя пя „Честит рожден ден“ на кмета Милан Бандич и му обеща „да му носи торти в затвора“, ако бъде осъден за корупция.

Скорошно проучване отреди на президентката 28% срещу 26% за бившия премиер социалдемократ Зоран Миланович.

Певецът и бизнесмен Мирослав Шкоро, определян като десен, който се кандидатира като независим, е трети с около 20 на сто подкрепа.

Ако Грабар-Китарович изгуби, това ще хвърли сянка върху ХДО и премиера Андрей Пленкович преди парламентарните избори догодина, посочват анализатори. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!