Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин: Москва иска взаимноприемлив газов договор с Киев

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Москва ще се стреми да подпише с Киев споразумение за транзита на газ при взаимноприемливи условия. Това заяви руският президент Владимир Путин в Санкт Петербург, където пристигна за участие в заседание на Висшия евразийски икономически съюз.

Преди началото на заседанието Владимир Путин се присъедини към срещата на руския министър на финансите Антон Силуанов с лидера на лоялната към Кремъл украинска партия „Опозиционна платформа – за живота“ Виктор Медведчук. По време на краткия си разговор с Медведчук Путин заяви:

„Ще се стремим към споразумения, но те трябва да бъдат взаимноприемливи, без да създават рискове и за двете страни“

На вчерашните си 9-часови преговори в Берлин министрите на енергетиката на Русия и на Украйна Александър Новак и Алексей Оржел и вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович постигнаха принципно споразумение за параметрите на новия транзитен договор. Подробности не бяха огласени. Предстои окончателното съгласуване на документи в Москва и Киев.

„Днес наистина поработихме много добре, подготвихме проект за протокол. Подробен протокол, който е готов до голяма степен и сега трябва да бъде съгласуван. Надяваме се, че в близко време ще постигнем окончателните споразумения“, заяви руският министър на енергетиката Александър Новак след преговорите в Берлин.

Настоящият договор между Москва и Киев за транзит на руски газ през Украйна изтича на 31 декември тази година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна