Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Газпром" ще плати на Украйна 3 млрд. долара

| обновено на 21.12.19 в 15:18
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският газов монополист "Газпром" ще изплати на Украйна близо 3 милиарда долара след окончателно решени съдебни спорове. Продължава и работата по газопровода "Северен поток -2" въпреки санкциите, наложени от Съединените щати. 

"Газпром" и партньорите му от Украйна подготвят във Виена текста на споразумение, с което Москва ще резервира мощности от системата за пренос на газ през Украйна.

Шефът на "Газпром" Алексей Милер заяви, че "Нафтогаз" ще действа като агент на "Газпром" и ще поеме рисковете на преходния период. Компанията агент ще запази за 5 години напред транспортни мощности в размер на 225 милиарда кубични метра.

В същото време групата зад проекта "Северен поток-2" заяви, че продължава работа, независимо от подписания от президента Доналд Тръмп закон, с който се налагат санкции срещу руските газови проекти в Европа. Вашингтон се аргументира с мотива, че "Северен поток - 2" и "Турски поток" са заплаха за сигурността на Европа.

Според руското Министерство на външните работи Съединените щати не издържат на световната конкуренция.

Говорителят Мария Захарова заяви, че държава с дълг от 22 трилиона долара пречи на другите да развиват своята икономика.

По-рано Русия и Украйна се споразумяха за удължаване на договора за транзит на руски газ към Европа в замяна на отказ от взаимни финансови и други претенции.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени