Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Овчаров: Бих се надявал стратегическият инвеститор за "Белене" да не е "Росатом"

“Балкански поток” трябваше да тръгне до края на тази година. Лично аз имам определени съмнения, че ще успеем до средата на следващата година да го пуснем в действие. Проблемът е втората част – връзката със Сърбия. Тя е въпросът, който България трябва да реши колкото се може по-бързо.

Това каза за БНР енергийният експерт и бивш министър Румен Овчаров, който припомни причините за забавянето при изграждането на газопровода. „Очевидно имаше и външна намеса“, обобщи той.

По повод строежа на АЕЦ „Белене“ и тримата кандидати за стратегически инвеститор, Овчаров прогнозира, че „може да има изненади“:

Аз лично бих се надявал „Росатом“ да не бъде стратегически инвеститор, по чисто икономически причини. Вече наблюдавахме един такъв проект, при който руска компания беше стратегически инвеститор - имам предвид проекта „Южен поток“, в който „Газпром“ трябваше да бъде стратегически инвеститор и да осигури финансирането . Единственото обаче, което се случи за седемте години от тръгването на проекта до 2014-а година, когато беше прекратен, беше раздуването на неговата цена. Притеснявам се, че и сега с инвеститор „Росатом“, който в партньорство с българските си „колеги“, които ще изграждат централата на територията на България, ние ще влезем в същия процес - на едно безумно раздуване на цената без всякакви коригиращи елементи“.

Овчаров изтъкна, че централата не може да бъде построена без „Росатом“, но изказа мнение, че от икономическа гледна точка е по-добре за България стратегическият инвеститор да бъде друг. Руско-китайски консорциум например „ще ни освободи от този ненаситен ламтеж към увеличение на цени и, съответно, прибиране на печалби“. Според Овчаров е „доста несериозно“ от страна на държавата да не иска да се обвърже с изкупуването на енергията:

„Атомната енергетика има един огромен недостатък - тя е с много дълъг инвестиционен цикъл и изисква огромни финансови ресурси за инвестиции. Който се хваща да изгражда атомна енергетика инвестира 15 години едни огромни пари, в дадения случай става дума за милиарди, а после чака още 10-15 години тези пари да се върнат. Като цяло цикълът се затваря за около 30 години. Кой е този нормален инвеститор, който без подкрепата на държавата би си позволил подобно нещо? ... С начина, по който България се отказва да участва в гарантирането на подобен проект, предоставя тази възможност на чужди държави. Но те ще го гарантират, не защото ще искат да гарантират печалбите на България и на българския народ, а за реализацията на собствените си геостратегически цели“.

Втечненият газ може да бъде алтернатива на газопроводите

Овчаров коментира и вноса на втечнен газ тази година. Според него тези доставки могат да бъдат алтернатива на традиционните, но „не бива да залагаме само на конюнктурата, която съществува в момента“. Ситуацията в момента е „изключително благоприятна за втечнения газ, само че преди една година не беше така“, допълни той. „Сигурността на доставките на тръбния газ е значително по-висока и по-малко зависи от конюнктурата на пазара“.

За разваляне на договора с американските ТЕЦ от комплекса „Марица“

„Не мисля, че може този договор да бъде прекратен. Този договор многократно сме се опитвали да го прекратяване, да го променяме и така нататък, но той е направен по такъв начин, че предвижда много тежки санкции. Единственият вариант е някакво споразумение, но не виждам някой да преговаря по въпроса. Можеше да стане в паралел с договорките за изтребителите“.

Зеленият пакт

„Разбрахме, че е Полша е имала позиция - не е подкрепила, защото е договорила някакви специални условия за въглищната си индустрия. Каква е позицията на България, аз не схванах!“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени