Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британската полиция прекрати разследването на криптовалутата OneCoin

Офисите на OneCoin в София бяха обискирани януари миналата година.
Снимка: БГНЕС

Полицията на Лондонското сити е прекратила без резултат разследването срещу базираната в България фирма OneCoin, смятана в САЩ за огромна финансова пирамида, съобщи вестник  „Таймс“. Въпреки това се смята, допълва изданието, че в измамата с криптовалута, създадена от българката Ружа Игнатова, от Великобритания са били измъкнати милиони паунди и изпратени към България.

От британската полиция са потвърдили пред „Таймс“, че не са открити „достатъчно доказателства в подкрепа на наказателно преследване срещу физически лица, базирани в Обединеното кралство“. Не са повдигнати никакви обвинения, не са издадени никакви заповеди за задържане.

Оказва се, че преди 4 години полицията е оттеглила забраната си средства на OneCoin да бъдат прехвърляни от Великобритания към България.

39-годишната Ружа Игнатова е издирвана от ФБР, а преди месец нюйоркски адвокат беше осъден за пране на пари и банкова измама заради операции, свързани с OneCoin. Според американското обвинение OneCoin е "компания за криптовалута за много милиарди долари, основана изцяло върху лъжа и измама".

Специалисти по борба с финансови измами критикуват полицията на Лондонското сити, че "не е разследвала адекватно, а вероятно и изобщо не е направила нищо", оставяйки американците да водят в разследването.

Част от операциите на OneCoin са извършвани от Лондон, а цялата схема вероятно е довела до измама за близо 4 млрд. паунда.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна