Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Индия отдели 1,23 млрд. долара за преброяване на населението

Протест срещу смятания за антимюсюлмански закон в Индия.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Индийското правителство отдели днес средства за преброяване на населението, което ще бъде извършено следващата година на фона на опасения, че базата с данни може да бъде използвана за спорен граждански регистър, срещу който има масови протести, предаде Ройтерс.

Стотици хиляди индийци излязоха на демонстрации през последните дни срещу нов закон, предложен от националистическото индуистко правителство на премиера Нарендра Моди. Текстът осигурява гражданство за бежанци от Афганистан, Пакистан и Бангладеш, които живеят в страната отпреди 2015 г., стига да не са мюсюлмани.

Някои от протестите прераснаха в сблъсъци с полицията и демонстрации, в които загинаха най-малко 21 души.

Много индийци смятат, че законът е дискриминиращ за мюсюлманите и нарушава светската конституция на Индия, превръщайки религията в условие за гражданство. Те смятат, че предложеният национален регистър за гражданите може да бъде използван срещу мюсюлманското малцинство.

Правителството отдели над 87 млрд. рупии (1,23 млрд. долара) и още 39 млрд. рупии за осъвременяване на Националния регистър за населението, съобщи днес министърът на информацията Пракаш Джавадекар.

Преброяването събира данни за икономическа активност, социални и културни аспекти, миграция и демография. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени