Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световноизвестният фотограф Янис Диму в София

На вниманието на българската публика е изложбата „Дихание“ на гръцкия фотограф Янис Диму. Експозицията в галерия „Синтезис“ представя над 60 черно-бели снимки на дървета, които фотографът е заснемал в продължение на 20 години.



Текстовете към снимките са написани от българския поет и журналист Марин Бодаков и гъркинята Мариана Лефа-Тетене.

Янис Диму е роден в Солун през 1944 г. и е завършил История на изкуството и Рисуване в Чикаго. През 1968 г. се завръща в Гърция, където преподава живопис, философия и фотография. Той е един от основателите на Центъра по фотография в Атина. В продължение на три години (от 1996 до 1999 г.) е бил директор на Центъра по фотография на остров Скопелос, където поставя началото на тамошния Фотографски фестивал.



Снимки на Янис Диму съществуват в колекциите на Националната Библиотека на Франция, в Centre Pompidou и в Maison Européenne de la Photographie в Париж, в Art Institute of Chicago, във фондацията Gulbenkian Modern Art Center в Лисабон, в Tokyo Metropolitan Museum of Photography и в частни колекции. Негови изложби са представяни на авторитетни фестивали като Rencontres d'Arles във Франция и в центрове по фотография като Primavera Fotográfica в Барселона и The Photographers Gallery в Лондон.



Третата изложба на Янис Диму в столичната галерия „Синтезис“ продължава до 4 януари.
Снимки: John Demos и photometria.gr

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени