Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама братя и баща им реставрират със собствени средства паметници в страната

Снимка: Личен архив

Трима мъже от Лясковец не пестят сили и средства, за да вършат обществено полезен труд. Двама братя и баща им – семейство Богданови, почистват знайни и незнайни паметници в цяла България.

Първо започнали с родния си град – с паметниците на Цани Гинчев и на Никола Козлев, и само за година успели „да изтупат от забравата на времето“ 15 исторически паметници в страната.

„Изпълняваме човешкия си дълг“, казва Милен Богданов.

Милен е инженер по образование. Преди седем години заедно с баща си и с брат си – Валери и Атанас, създали фирма за почистване на различни повърхности чрез пясъкоструене и водно бластиране. Започнали да чистят безплатно исторически паметници - случайно.

„Паметниците, които безвъзмездно чистим, са инициатива от тази година. Как го започнахме – решихме да закупим нови машинки, които са за каменни повърхности за почистване, и решихме да съчетаем полезното с приятното и да изчистим нещо в нашия град, регион“, споделя Милен.

Чистили са паметници във Варна, в Ловеч, в Тетевен.

„Сега в Първомайци почистихме един лъв на моста, който се оказа, че е първият лъвов мост в България“.

Милен Богданов разказа и за трудностите, с които семейството му се сблъсква при реализацията на благородната инициатива. По думите му получаването на разрешение за обработка на паметниците отнема много време, не са редки и моментите, в които се сблъскват с недоверие от страна на хората:

„Беше преди изборите и поради тази причина един кмет си помисли, че ще бъде нещо на политическа основа. Отказа ни. Помисли си, че ще има политическа агитация, може би. Нищо не се случи с този паметник. Така си стои черен и мръсен“.

Почистването на наслоилата се мръсотия по историческите паметници не е лесна работа. За всеки паметник се прави индивидуална преценка, разказва Милен за технологията на чистете на каменните повърхности:

„Първо се запознаваме с повърхността, със замърсяването, със средата, в която се намира – дали е в градски или в извънградски условия. Има различни методи. Може да бъде абразивно, може да бъде на пара, на вода, може да бъде прашно, безпрашно. Има много различни варианти да се чисти по индивидуални начини. Специфично е“.

Вдъхването на нов живот на паметниците на български герои в цялата страна вече се е превърнало в традиция за баща и синове Богданови, а вдъхновение и желание да продължават да го правят те намират в положителните отзиви и резултати.

Милен споделя защо го правят:

„Защото ни хареса ефекта и винаги когато изчистим нещо, има много позитивен отзвук от всички – от съгражданите, от гражданите на другите градове, където сме чистили. На нас също ни харесва и го правим, когато имаме свободно време. Трябва нещо винаги да се дава и от нас и да не знаем само да чакаме и да виним държавата за нещата, които не е свършила. Просто се опитваме да правим нещо добро“. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.







Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени