Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Перничани готвят протест и в София заради водната криза

Започва работата по изместването на трасето на клон 2

| обновено на 29.12.19 в 18:38
В Перник се проведе шествие и молебен за вода
Снимка: БГНЕС

На днешното протестно шествие заради водната криза в Перник жители на града заявиха намерение за демонстрация и в София в началото на новата година.

Дълъг е списъкът с исканията на перничани. По-важните от тях са съд и присъди за виновниците за водната криза, незабавни оставки на министрите Нено Димов и Петя Аврамова и на ресорните им заместник-министри и "не" на увеличението на водата:
"Всички виновници, а те имат имена, да бъдат съдени, защото това в момента е едно варварство срещу жителите на нашия град".
"Държавата да поеме всички разходи по плащане на вода на перничани, докато трае водната криза".
В протеста в Перник се включи лидерът на Национален синдикат "Защита" Красимир Митов:
"До 5-и ако не бъдат изпълнени тези искания, тръгваме за София и няма да си тръгнем, докато не бъдат изпълнени исканията. А на първо място: господин Борисов, махнете Светата Троица - Аврамова, Нанков, който е Ваш екскурзовод, и Димов".

Там перничани ще бъдат подкрепени от членове на синдиката от всички краища на страната, каза Митов. Той изрази опасения, че заради водната криза е възможно да спрат да работят и структуроопределящи предприятия, което на практика ще обрече Перник на гибел.

Камелия Радева, която е един от главните организатори на протеста, заяви, че в София Перник ще отиде със сурвакарите. "Нека пренесем нашата сурва на жълтите павета", каза Радева.
Стотици жители на Перник се включиха в шествието, което започна от Съдебната палата и продължи до храма "Св. Иван Рилски", където беше отслужен молебен.

С национални знамена и под звуците на патриотични песни шествието премина през центъра на града. Хората скандираха "Оставка", "Виновните на съд" и "Искаме вода".

Настоява се цената на водата в Перник да не бъде увеличавана, да започне незабавна подмяна на водопроводната мрежа, както и държавата да отпусне безвъзмездна помощ на общината.
Междувременно в града пристигнаха както министърът на икономиката Емил Караниколов, така и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Започва работата по изместването на трасето на клон 2 от водопроводната мрежа на Перник, съобщиха министърът на икономиката Емил Караниколов и зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков:

"Нов клон 2, който ще минава до сега съществуващия, чисто ново трасе пускаме, държавата ще го финансира като цяло. В момента има геолози и машините пътуват натам и тук ни трябват багери тежки с вериги доста по-големи, за да подготвим трасето. Имаме идейния проект, трасето е готово".

Трасето е с дължина около един километър, а стойността на новото съоръжение по предварителни разчети възлиза на 2 млн. и 200 хил. лева.

Другата много добра новина за перничани е, че ще бъде подменена около 70 км от водопроводната мрежа на територията на града. В изграждането й ще бъдат вложени близо 20 млн. лева.

"Проектът е готов, имам уверения. Очакваме да е готов докладът, за да се осигурят парите и да могат Агенция за обществени поръчки да осъществи съответната процедура, тъй като това е много тежък обект, само една строителна фирма по никакъв начин не може да го поеме".

Стартират и дейностите по ремонта на старата пречиствателна станция, която да гарантира чиста вода на перничани, ако стигнат мъртвия обем на язовира.

Ще се работи и по осигуряването на допълнителни притоци в язовир "Студена", включително ще се вади вода и от пещерите.

Освен това министър Караниколов каза, че са осигурени големи количества минерална вода, които да задоволят нуждите на гражданите, доставките са от фирми и общини в страната.

Председателят на БСП Корнелия Нинова се срещна с кмета на Перник Станислав Владимиров, кметове на населени места, общински съветници и граждани във връзка с кризата с водата (БГНЕС).

По-рано днес в Перник беше и лидерът на БСП Корнелия Нинова. Ето какво каза тя:

"Правителството се опитва да прехвърли отговорността на ВиК оператора, на общината, но ВиК дружеството е изпуснало вода от язовира само с разрешение на министерството. Общината пък няма средствата, за да ремонтира такава огромна инфраструктура, така че отговорността е в правителството и министерствата и Борисов да не опитва да прехвърля тази отговорност и да се спасява от тази ситуация".


Организатор на шествието с жълти жилетки заради водната криза е инициативният комитет „Спаси Перник”.

От 18 ноември градът и околните населени места, захранващи се от язовир „Студена”, са на воден режим, а на 21 декември бе обявено и бедствено положение.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна