Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директно от Златната зала „Музикферайн“, Виена

Новогодишен концерт на Виенската филхармония с диригент Андрис Нелсонс

Програма „Христо Ботев“ – начало 12.15 часа

4
Репетиция на Виенската филхармония за Новогодишния концерт с диригента Андрис Нелсонс
Снимка: Martin Kubik / ViennaPhilharmonic

Кое е най-чаканото, най-коментираното и в крайна сметка – най-любимо музикално събитие на всяка година? Разбира се – традиционният Новогодишен концерт на Виенската филхармония, без който всички ние просто не можем да си представим, че годината е започнала!

Вече повече от 80 години на 1 януари точно в 12.15 по обяд светът затаява дъх и се настройва на празнична вълна. Тревогите, напрежението, опасенията накъде върви светът и какво очаква човечеството от тук нататък – всичко това се размива сякаш за миг и остава някъде далеч, далеч... А в празнично украсената Златна зала на „Музикферайн“ е цветно, красиво и изпълнено с хармония и светлина. Тук Доброто винаги побеждава и оставя след себе си надеждата, че светът може и ще бъде по-съвършен и по-справедлив! И навярно именно в това се крият магията и непобедимото очарование на този концерт, започнал като локален порив за повдигане на патриотичния дух на един народ и неусетно превърнал се в световен символ на вечния стремеж на човечеството към единение, мир и любов!

Защото Новогодишният концерт на Виенската филхармония е именно това – постигнатата мечта на народите (макар и за кратко!) да се обединят в едно и да имат една обща цел – изкуството и красотата! Всяка година на 1 януари по обед милиони хора по света са заедно и се усмихват едновременно, радвайки се на щастието, с което може да ни дари единствено насладата от съпреживяната музика! Два часа и половина, в които всички ние забравяме различията си и гледаме напред ЗАЕДНО – с вярата, че Новата година може и трябва да ни донесе мир, разбирателство, сбъднати мечти и по-щастлив живот!

Традициите са за това, за да бъдат спазвани! И тази година в обичайния час всички ще се съберем, за да отбележим заедно с Виенските филхармоници музикалното начало на Новата година. На диригентския пулт за първи път ще застане 41-годишният латвиец Андрис Нелсонс, а в програмата на концерта, както винаги, покрай добре познатата музика на фамилия Щраус ще присъстват и някои малки изненади. Този път те са цели ДЕВЕТ – творби от Йозеф и Едуард Щраус, Карл Михаел Цирер, Йозеф Хелмесбергер и Ханс Кристиан Лумбю. Специален акцент ще бъдат шестте Контраданса на Бетовен, които за първи път ще звучат в Новогодишния концерт и заедно с документалния филм, посветен на 250-годишнината на големия немски композитор, ще бъдат своеобразна препратка към Международното му честване, което ще продължи през цялата 2020 година.

Програма „Христо Ботев“ също остава вярна на традицията и тази година за 33-ти път ще излъчва директно целия концерт от Златната зала на „Музикферайн“ във Виена. Бъдете наши гости и станете част от многомилионната празнична аудитория по света на най-слушаното и следено музикално събитие на годината!

Започваме точно в 12.15 часа!

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна