Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският газ влиза през точка "Странджа-2", поевтинява с 5%

България променя входната точка на доставка на газ от Русия по Трансбалканския маршрут

| обновено на 30.12.19 в 16:25
Снимка: Архив

След два дни - от 1-ви януари догодина България променя входната точка на доставка на природен газ от Русия по Трансбалканския маршрут.

Страната ни е договорила доставката да става през т. нар. входна точка „Странджа-2“, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя обясни, че икономическият ефект от тази стъпка ще бъде намаляване на цената на руския природен газ.

„На годишна база ще спестим над 70 милиона лева от таксите за пренос, съответно по Трансбалканския маршрут - тоест това ще доведе и до намаляване на цената на руския природен газ за България, като първоначалните анализи, които са направени, показват, че това намаление ще бъде около 5%“.

Инфраструктурата на страната ни е в пълна готовност да поеме доставките през „Странджа-2“, уточни изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов. Той добави потвърди, че България ни изпълнява и транзитните си договорености за доставки към Македония, Гърция и Турция.

Нова платформа за двустранна търговия с природен газ ще заработи от 2 януари. 

Тя ще позволи на пряко присъединените към системата крайни потребители на газ да сключват договори за покупка на синьо гориво. До една година всички сделки на газовата борса ще започнат да се извършват чрез тази платформа, съобщи още изпълнителният директор на "Булгартрансгаз":

"Както крайните потребители, бизнесът, така и търговците на природен газ ще могат да се възползват от услугите, които ще предоставя Газов хъб „Балкан“, което считам, че ще доведе до либерализация и по-добри финансови и икономически условия за крайните потребители на природен газ“, заяви Владимир Малинов, който е и председател на Съвета на директорите на Газов хъб „Балкан". 



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна